Η κλιμακούμενη βία στην Συρία καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει πιο τολμηρά μέτρα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Η κλιμακούμενη βία στην Συρία καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει πιο τολμηρά βήματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος της διεθνούς συνόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Σομαλία.
«Εάν η κλιμακούμενη βία στη Συρία καταδεικνύει κάτι, είναι ότι επειγόντως προέχει να ληφθούν πιο τολμηρά βήματα από τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ακόμη πως φοβάται ότι εάν επαναληφθεί στη Συρία η σφαγή αμάχων πολιτών, όπως έγινε προ εβδομάδας στην πόλη Χούλα, τότε στη χώρα αυτήν θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος που θα συμπαρασύρει, μάλιστα, γειτονικές με τη Συρία χώρες «σε μια θρησκευτικού χαρακτήρα αιματηρή σύγκρουση».
Από την πλευρά της, η Ρωσία υιοθέτησε πλήρως το πόρισμα της έρευνας της συριακής κυβέρνησης και υποστήριξε πως αυτή δείχνει ότι η σφαγή της Χούλα ήταν μια «καλά σχεδιασμένη ενέργεια από μαχητές» που είχε στόχο να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη χώρα.
«Η τραγωδία της Χούλα έδειξε πού οδηγούν η οικονομική βοήθεια και οι λαθραίες παραδόσεις σύγχρονων όπλων στους αντάρτες, η στράτευση μισθοφόρων και οι πρόοδοι όλων των ειδών των εξτρεμιστών» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική του ανακοίνωση.
«Έχουμε επανειλημμένως αναφέρει τα αίτια που επηρέασαν αρνητικά την εφαρμογή του σχεδίου 'Αναν στη Συρία και πρώτα από όλα το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες-κλειδιά στη διεθνή σκηνή δεν είναι διατεθειμένοι να ενεργήσουν στη λογική μιας ειρηνικής ρύθμισης» στη Συρία, προσθέτει το υπουργείο. «Αυτοί ευνοούν πάντα τη δική τους ατζέντα, το κύριο σημείο της οποίας είναι η αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στη Δαμασκό» προσθέτει.
Λίγο νωρίτερα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή στη Χούλα προκειμένου να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Το 47μελές Συμβούλιο, σε έκτακτη σύνοδο στη Γενεύη για τη Συρία, υιοθέτησε σχετική απόφαση με 41 ψήφους υπέρ. Κατά της απόφασης ψήφισαν η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα, ενώ η Ουγκάντα και ο Ισημερινός απείχαν από την ψηφοφορία.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές, η σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα διαπράχθηκε από «ένοπλες ομάδες» που προσπαθούν να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση στη χώρα. «Ένοπλες ομάδες σκότωσαν φιλήσυχες οικογένειες», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής διερεύνησης της σφαγής, στρατηγός Κάσεμ Τζαμαλεντίν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε ότι αυτές οι οικογένειες «αρνήθηκαν να εξεγερθούν κατά του κράτους και διαφωνούσαν με τις ένοπλες ομάδες», αναφερόμενος στην ένοπλη αντιπολίτευση που μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Όπως είπε, εκατοντάδες ένοπλοι σκότωσαν τους αμάχους έπειτα από συντονισμένη επίθεση σε πέντε σημεία ελέγχου, με στόχο να εμπλέξουν την κυβέρνηση και να πυροδοτήσουν συγκρούσεις. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν βρίσκονταν στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η σφαγή, ούτε πριν ούτε μετά», είπε. «Στόχος των ένοπλων ομάδων είναι να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της χώρας με οποιοδήποτε τρόπο», πρόσθεσε.
Την προηγούμενη Παρασκευή παρατηρητές του ΟΗΕ στη Χούλα κατέγραψαν 108 πτώματα αμάχων-49 παιδιά και 34 γυναίκες ανάμεσά τους. Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν ενεργές στην περιοχή εκείνη την ώρα.
Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη αποκάλεσε την κυβερνητική εκδοχή των γεγονότων «κραυγαλέο ψέμα». «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, περιλαμβανομένων αυτών που παρείχαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ, που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν αυτή την εκδοχή των γεγονότων», δήλωσε η Σούζαν Ράις.