Προς ομαλοποίηση βαίνει η κατάσταση με τα φάρμακα των καρκινοπαθών, μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών. Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον υπηρεσιακό υπ. Υγείας.
Προς ομαλοποίηση βαίνει η κατάσταση με τα φάρμακα των καρκινοπαθών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα ογκολογικά σκευάσματα.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας τον διαβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, η τροφοδοσία των φαρμακείων των Νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τα φάρμακα θα ξεκινήσει άμεσα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα φάρμακα υψηλού κόστους, για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Λόγω των μεγάλων οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές, που αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ, οι εταιρείες διέκοψαν την προμήθεια φαρμάκων ζητώντας την εξόφληση τους σε μετρητά.
Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Χρήστο Κίττα είχε στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Αντιδράσεις
Το πρόβλημα με τη χορήγηση φαρμάκων προς τους καρκινοπαθείς πυροδότησε πλήθος πολιτικών παρεμβάσεων.
Έκκληση στους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές υγείας «να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση» και να μην στερήσουν από τους πολίτες την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον παρότρυνε «να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο χρήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους βαριά και χρόνια πάσχοντες».
«Είναι αλήθεια ότι το Δημόσιο χρωστά πολλά στους φαρμακοποιούς, στους γιατρούς, στα εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές, στους εργαζομένους, στο νοσηλευτικό προσωπικό, στους προμηθευτές των νοσοκομείων και στον ΕΟΠΥΥ. Όμως, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι δεν επιτρέπεται να ταλαιπωρούνται άλλο», υπογράμμισε.
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΝ προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που ζήτησε τη σύγκληση σύσκεψης εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα των καρκινοπαθών, οι οποίοι αδυνατούν να προμηθευθούν τα φάρμακά τους.
«Αν υπήρχε κυβέρνηση θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση», υπογράμμιζε ο κ. Λοβέρδος σε σχετική του δήλωση, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα λύνεται».
«Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε ακυβερνησία», σχολίασε ο ΣΥΝ.
Βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπέλυσε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κ. Μαρκόπουλος, με αφορμή την κατάσταση στο χώρο της Υγείας. «Το μνημόνιο μέχρι τώρα σκότωνε τις ελπίδες μας. Τώρα βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Ο ένοχος κ. Βενιζέλος ο άφαντος κ. Λοβέρδος και ο παραπλανητικός κ. Σαμαράς έχουν μεγάλη ευθύνη για την ζητιανιά των ανθρώπων για τα φάρμακά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διάβημα στον πρωθυπουργό Π. Πικραμένο πραγματοποίησε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε «να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες η προμήθεια των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και αυτά να διατεθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στο χώρο της Υγείας η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι ο ανορθολογισμός και η προχειρότητα στην δημιουργία του ΕΟΠΥΥ είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική του κατάρρευση.
«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουν όλοι οι φορείς, επιστήμονες και επαγγελματίες που εμπλέκονται στο χώρο της υγείας, να σταθούν με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, με τη συμβολή όλων των κομμάτων.
ΠΦΣ: Να αποπληρωθούν οι οφειλές των Ταμείων προς τα φαρμακεία
Την αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ζητεί με ανακοίνωσή του παράλληλα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καταγγέλλοντας την «πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους».
Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, η εξόφληση των οφειλών είναι «ο μοναδικός τρόπος να αγοράσουμε πάλι φάρμακα, να επιβιώσουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης».
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη «με όλες τους τις δυνάμεις». Ο ΠΦΣ ενημερώνει επίσης ό,τι τα φάρμακα των καρκινοπαθών «διακινούνται αποκλειστικά μέσω των νοσοκομείων», επισημαίνοντας ότι «η κρίση, η σκληρή πιστωτική πολιτική ορισμένων εταιρειών και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που σωρηδόν εκδίδονταν εδώ και δυόμιση χρόνια από το υπουργείο Υγείας, έχουν δημιουργήσει χάος με τραγικά αποτελέσματα». «Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται όσοι υποφέρουν και οι έλληνες πολίτες να είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι», καταλήγει ο ΠΦΣ.