To υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα αντιτίθενται σε μια ξένη επέμβαση ή σε μια αλλαγής καθεστώτος με τη βία στη Συρία, λίγο μετά την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα για τριήμερη επίσκεψη.
To υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα αντιτίθενται σε μια ξένη επέμβαση ή σε μια αλλαγής καθεστώτος με τη βία στη Συρία, λίγο μετά την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο χώρες βρίσκονται σε στενή επαφή καθ'όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία και θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα τερματισμός της βίας, καθώς και έναρξη του πολιτικού διαλόγου.
«Και οι δύο πλευρές είναι αντίθετες σε μια εξωτερική παρέμβαση στη Συρία και αλλαγή του καθεστώτος δια της βίας. Θεωρούμε ότι τελικώς το θέμα της Συρίας θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω της διαβούλευσης με τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία. Αυτό είναι προς όφελος των θεμελιωδών συμφερόντων του συριακού λαού. Η Κίνα και η Ρωσία διαδραματίζουν, με τον δικό τους τρόπο, έναν θετικό ρόλο στο συριακό ζήτημα», είπε ο εκπρόσωπος.
Η Ρωσία και η Κίνα, ανήσυχες για την όποια υπό τη Δύση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Έχουν καταψηφίσει δύο φορές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη Δαμασκό και ενδεχομένως να οδηγούσαν στην επιβολή κυρώσεων.
Χθες, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι δεν δεσμεύονται πλέον από την εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε με βάση το σχέδιο Ανάν γιατί ο πρόεδρος Ασαντ δεν τήρησε την προθεσμία της Παρασκευής για την εφαρμογή της εκεχειρίας και είπαν ότι επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν «τους δικούς μας ανθρώπους».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ο οποίος αποσκοπεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αμερικανική επιρροή στην κεντρική Ασία.
Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Το Ιράν έχει θέση παρατηρητή στους κόλπους του Οργανισμού.
ΗΠΑ: Ο Ασαντ ψεύδεται
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ψεύδεται αρνούμενος την ευθύνη του καθεστώτος στη σφαγή της Χούλα με 108 νεκρούς στις 25 Μαΐου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.
«Με τους διεθνείς εταίρους μας επικεντρωνόμαστε στην προετοιμασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία», τόνισε ο Κάρνεϊ, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι το καθεστώς της Δαμασκού αρνείται τις σφαγές στις οποίες «συμμετείχε».
«Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ασκήσει πίεση στον Ασαντ, για να απομονώσει τον Ασαντ», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σε ομιλία του στο συριακό κοινοβούλιο, ο Ασαντ χαρακτήρισε «τέρατα» τους δράστες της σφαγής στη Χούλα και απέτισε φόρο τιμής στο συριακό στρατό.
Ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η ομιλία του προέδρου Ασαντ «απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα για το τι συμβαίνει στη Συρία και ειδικά τα σχόλια του για την σφαγή στη Χούλα».
Σύμφωνα με τον Τόνερ, το συριακό καθεστώς «προσπαθεί να προωθήσει μια λανθασμένη εκδοχή» των γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα.