Κόσμος
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 14:17

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» 17 δυτικοί διπλωμάτες στη Συρία

Η Συρία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 17 διπλωμάτες δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και πρέσβεις, μία εβδομάδα μετά την απέλαση Σύρων διπλωματών από δυτικές πρωτεύουσες.

Η Συρία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 17 διπλωμάτες δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και πρέσβεις, μία εβδομάδα μετά την απέλαση Σύρων διπλωματών από δυτικές πρωτεύουσες.

«Η Συρία αποφάσισε να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και τους επιτετραμμένους του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και του Καναδά», διευκρινίζει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην εκ νέου εγκαθίδρυση σχέσεων με τους 17 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη ανακληθεί από τις κυβερνήσεις τους.

«Η συριακή δημοκρατία εξακολουθεί να πιστεύει στη σημασία που έχει ο διάλογος ο οποίος στηρίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Ελπίζουμε ότι οι χώρες που πήραν την πρωτοβουλία για τα βήματα αυτά θα υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, οι οποίες θα επιτρέψουν να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό».

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία και η Ελβετία απέλασαν σε συντονισμένη κίνησή τους Σύρους διπλωμάτες σε διαμαρτυρία για τη σφαγή 108 ανθρώπων στην συριακή πόλη Χούλα.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από ελικόπτερα, συγκρούονται σήμερα με αντάρτες σε διάφορες πόλεις στην επαρχία Λαττάκεια.

«Αυτές είναι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται μέχρι στιγμής στην περιοχή από τότε που άρχισε η επανάσταση (το Μάρτιο του 2011)», σημείωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καταστράφηκαν. Οι αντάρτες έχουν πάρει τον έλεγχο των αστυνομικών τμημάτων στην πόλη Χάφεχ στην επαρχία της Λαττάκειας, πρόσθεσε.