Το δίλημμα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πρέβεζα, κάνοντας λόγο για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.
Το δίλημμα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πρέβεζα, κάνοντας λόγο για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.
«Στις 18 Ιουνίου ο ελληνικός λαός και κυβέρνηση θα έχει και το ευρώ θα χρησιμοποιεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος για την κοινωνική ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.
Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεσμεύτηκαν και υπέγραψαν το Μνημόνιο και τώρα το αμφισβητούν και λένε ότι δήθεν θα διαπραγματευτούν τα μέτρα που αποφάσισαν.
Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται σε «παραλήρημα της εκλογικής απελπισίας του γι’ αυτό που τον περιμένει στις 17 Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι «ξεπέρασε και τον Μαυρογιαλούρο».
Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς υπόσχεται τώρα ότι θα διεκδικήσει την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009 ενώ στο δεύτερο Μνημόνιο, έχει υπογράψει την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μετά τον Ιούνιο.
Τόνισε ότι το «επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει» του σήμερα είναι το «λεφτά υπάρχουν» του 2009.
Χαρακτήρισε αμετανόητο τον κ. Λοβέρδο, καθώς «μοιράζει δεξιά κι αριστερά – και κυρίως αριστερά – τις δικές του ευθύνες».
Υποστήριξε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εγγυάται τις συντάξεις του ελληνικού λαού και σημείωσε ότι αυτές κινδυνεύουν μόνο από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο που εγγυώνται το Μνημόνιο.
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, δήλωσε ότι προβλέπει την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας. Τα άμεσα μέτρα παρέμβασης είναι:
1. Η ακύρωση του Μνημονίου. Συνεπώς και της πρόβλεψής του για παραπέρα μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.
2. Η πάταξη της διαφθοράς.
3. Η οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
4. Η εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Η δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και μελέτης ανάπτυξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
5. Η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.
6. Η κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Η κατάργηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου για την υγεία (Ν 4052/12) και η ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων. Η αναστολή της εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία. Ο περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.
7. Η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας, με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.