Πολιτική
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 14:00

Στα κόμματα παρέπεμψε ο ΥΠΕΣ για το θέμα του debate

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της τηλεαναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, καθώς συμφωνία για τους όρους διεξαγωγής της δεν υπήρξε ούτε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Η απόφαση εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα, δήλωσε ο ΥΠΕΣ Α. Μανιτάκης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της τηλεαναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, καθώς συμφωνία για τους όρους διεξαγωγής της δεν υπήρξε ούτε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Το θέμα, αν και ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, μονοπώλησε τη συζήτηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση και με τους εκπροσώπους των κομμάτων να επιδίδονται σε εκατέρωθεν βολές για την αδυναμία συμφωνίας.

ΥΠΕΣ: Στα ίδια τα κόμματα εναπόκειται η απόφαση

Η απόφαση για τη μορφή και την οργάνωση του debate εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης και διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είχε ως κύριο αντικείμενο την ανακατανομή του χρόνου των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή.

«Εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα να αποφασίσουν ποια μορφή τηλεσυζήτησης θα οργανώσουν και με ποια κόμματα», αρκέστηκε να πει ο κ. Μανιτάκης, ενώ ερωτηθείς αν διαπιστώθηκαν κάποια σημάδια σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόγνωση, εναπόκειται στη δική τους πρωτοβουλία στη δική τους θέληση να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Ανοικτή σε ουσιαστικό διάλογο, «αρκεί να μην τορπιλίσει το debate ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η ΝΔ, δια στόματος του εκπροσώπου της στη Διακομματική, Λευτέρη Ζαγορίτη.

«Εμείς εμμένουμε στην τοποθέτησή μας. Είμαστε ανοικτοί σε ουσιαστικό διάλογο. Λυπόμαστε που φτάσαμε έως εδώ», είπε μετά το πέρας της συνεδρίασης και όταν ρωτήθηκε εάν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συζήτησης, απάντησε: «Υπάρχει περιθώριο. Αρκεί να μην τορπιλίσει το debate ο ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δαριώτης επισήμανε ότι παραμένει η πρόταση για διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων που εξελέγησαν, πλην της Χρυσής Αυγής και συμπλήρωσε: «Ισχύει η πρότασή μας προς τη ΝΔ για ανοικτό, διασταυρούμενο διάλογο μεταξύ των δυο αρχηγών. Αν η ΝΔ όντως το επιθυμεί, δεν μένει παρά να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για περαιτέρω συνεννοήσεις. Η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει».

«Είναι τελείως λάθος να πιστεύουμε ότι η συμφωνία για το ντιμπέιτ χάλασε για τα ονόματα των δημοσιογράφων. Το θέμα είναι ότι, μέχρι και χθες, δεν είχε γίνει καμία σοβαρή συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη επικοινωνία μεταξύ των Γραφείων Τύπου. Σας διαβεβαιώ, αυτό μπορώ να το ξέρω ο ίδιος. Οι αναπληρωτές των Γραφείων Τύπου κ.κ. Μουρούτης και Παπάς, έχουν βρεθεί μία η δύο φορές κι έχουν ανταλλάξει τηλεφωνικές επικοινωνίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, στο ΒΗΜΑ FM. Αφού κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ροκάνιζε τον χρόνο γιατί ήθελε να αποδράσει από τη συζήτηση» επανέλαβε: «Αυτό που έχουμε πει, όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι θέλουμε να γίνουν δύο ντιμπέιτ. Ένα ανάμεσα στους δύο κι ένα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, λέμε ότι δεν μπορεί να υποκατασταθεί ο διάλογος με όλους, μόνο μ΄ ένα διάλογο ανάμεσα στους δύο, Τσίπρα- Σαμαρά».

Σε ό,τι αφορά τους όρους είπε: «Ανάμεσα στους δύο να γίνει κατά τα πρότυπα της γαλλικής εμπειρίας, του ντιμπέιτ των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Να υπάρχει η δυνατότητα να διασταυρώνονται ερωτήματα, να είναι ένα ζωντανό πράγμα. Να μην είναι κάτι κατεψυγμένο κι άνευρο. Όλο αυτό το πράγμα το δημοσιοποιήσαμε».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σαλαγιάννης σημείωσε ότι «είναι φανερό πως δεν υπάρχει επιθυμία για πραγματική συζήτηση». Χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική και συμπλήρωσε πως «η ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις της και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ακολουθεί παρελκυστική πολιτική».

«Εμείς δεν θέτουμε όρους. Προτείνουμε debate με όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε.

Για προσχήματα από την πλευρά της ΝΔ, προκειμένου να μην αναμετρηθούν Αντώνης Σαμαράς και Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «για μία ακόμη φορά σήμερα η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε την παρελκυστική της τακτική προκειμένου να μη γίνει το debate των προέδρων των εκλεγμένων στο Κοινοβούλιο κομμάτων».

Τόνισε ακόμη ότι «ο Αντώνης Σαμαράς με κάθε πρόσχημα και πάση θυσία, προσπαθεί να αποφύγει την τηλεοπτική εμφάνιση του μαζί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο».

Ο κ. Κουίκ γνωστοποίησε τέλος ότι στη συνεδρίαση της Διακομματικής οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επανέλαβαν την πρότασή τους για πραγματοποίηση του debate «και όποιος αρχηγός, για τους δικούς του λόγους, δε θέλει να πάρει μέρος, να μείνει η καρέκλα του κενή».

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας από το ΚΚΕ μίλησε για «κοκορομαχία ΝΔ- νέου ΠΑΣΟΚ» και είπε ότι με «αφορμή το debate, στήνεται ένα ψεύτικο σκηνικό δικομματισμού για να παγιδευτεί ο λαός σε ψευτο-διλήμματα». Πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί ένα ντιμπέιτ με όλους, μεκοινές ερωτήσεις και δημοσιογράφους που θα επιλέξει η ΕΣΗΕΑ.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε ότι θέση του κόμματος είναι «κανένας αποκλεισμός, για κανένα κόμμα» και «ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα».

Μεθοδεύσεις από την πλευρά την πλευρά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διέκρινε ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης που εκπροσώπησε τη ΔΗΜΑΡ στη Διακομματική και καταλόγισε στα δύο κόμματα ότι «προσανατολίζονται στη διεξαγωγή ενός debate μεταξύ των δυο, επιχειρώντας να αναπληρώσουν τον καταρρέοντα και παρωχημένο δικομματισμό».

Σημείωσε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά «είναι σταθερά υπέρ της διεξαγωγής ενός debate με τη συμμέτοχη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων» και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιαστική συζήτηση μπροστά στο λαό. Να καταθέσουν τα κόμματα τις προτάσεις τους για το πώς θα βγει η χώρα από τη οικονομική κρίση, διασφαλίζοντας την παραμονή της στην ΕΕ και το ευρώ».

Τέλος, ο κ. Μαυροκεφαλίδης πρότεινε αύριο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη αντιπροσώπων των κομμάτων, να ρυθμιστούν όλα τα ζητήματα και την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη να διεξαχθεί το debate.

Σκωπτικό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων Ευάγγελου Δούβλη και είχε αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ. «Ελπίζουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχάσει τις θέσεις του για απλή αναλογική», είπε.

Στην αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εστίασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σχολίασε: «Ενώ η Πολιτεία δεν έχει να θρέψει το μισό πληθυσμό, ενώ η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει φάρμακα στους καρκινοπαθείς, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας ακόμα ανταγωνίζονται αν πρέπει να γίνει το debate, ή όχι». «Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία. Χρειάζεται να γίνει μια δραματική αλλαγή. Διαφορετικά, η ελπίδα θα χαθεί», πρόσθεσε.

Ημερήσια διάταξη και εκπροσώπηση των κομμάτων

Με βάση την ημερήσια διάταξη της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής, συζητήθηκε το θέμα του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου των κομμάτων που δεν συμμετείχαν στη Βουλή και την Ευρωβουλή (και ανακηρύχθηκαν από τον Αρειο Πάγο) και όπως ανακοινώθηκε επισήμως, για το θέμα θα εκδοθεί διευκρινιστική Υπουργική Απόφαση.

Στη συνεδρίαση υπό τον κ. Μανιτάκη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. Θανάσης Ξηρός, ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Δημήτρης Στεφάνου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου. Τα κόμματα που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν εκπροσωπήθηκαν από τους:

Λευτέρη Ζαγορίτη και Επαμεινώνδα Λεκέα, Νέα Δημοκρατία

Δημήτρη Δαρειώτη, ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Νίκο Σαλαγιάννη και Ροβέρτο Σπυρόπουλος, ΠΑΣΟΚ

Τέρενς Κουίκ και Νίκο Μπάλτα, Ανεξάρτητοι Έλληνες

Παναγιώτη Μεντρέκα και Βασίλη Δημόπουλο, ΚΚΕ

Γεώργιο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή

Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και Μιχάλη Κανδαράκη, Δημοκρατική Αριστερά

Ευάγγελο Ντούβλη, Οικολόγοι Πράσινοι

Όθωνα Φλωράτο, ΛΑ.Ο.Σ.

Γιάννη Σαρρή και Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, 'Δημιουργία, ξανά!' (Δημιουργία, Ξανά! - Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία)

Δημήτρη Δεσύλλα, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Γεώργιο Κουτουλάκη, Ένωση Κεντρώων.