Αυξανόμενους κινδύνους όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη «βλέπει» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει αδύναμη.
Αυξανόμενους κινδύνους όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη «βλέπει» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει αδύναμη.
«Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη, με την αυξημένη αβεβαιότητα να πλήττει την εμπιστοσύνη και το κλίμα, αυξάνοντας τους πτωτικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Η τράπεζα αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων. Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στα επιτόκια, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η τράπεζα δεν προκαθορίζει ποτέ τις κινήσεις της.
Ανακοίνωσε πάντως ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη διεξαγωγή πράξεων αναχρηματοδότησης με πλήρη κατανομή και σταθερό επιτόκιο μέχρι και τον Ιανουάριο. Οι μη συμβατικές αυτές πράξεις εντάσσονται σε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ με στόχο τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.
Επανέλαβε δε πως προτεραιότητα της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε επίσης την κρισιμότητα συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ευρωζώνη και παραδέχθηκε πως χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, «ακόμα και η Ελλάδα», έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο, η οποία πρέπει όμως να συνεχιστεί.
Ερωτηθείς σχετικά, χαιρέτισε την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών λέγοντας πως ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις πράξεις της ΕΚΤ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο κ. Ντράγκι είπε πως έγκειται στην ίδια αν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Χαρακτήρισε ακόμη «πολύ σπουδαίο βήμα» το ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της βαθύτερης οικονομικής ένωσης στην περιοχή της ευρωζώνης. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν εναπόκειται στην ΕΚΤ να καλύψει την απουσία ή το έλλειμμα δράσης από άλλους θεσμούς της Ε.Ε., αποκλείοντας ωστόσο για το άμεσο μέλλον την υιοθέτηση πολιτικής για χαμηλότοκα δάνεια.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη "μακράν απέχει από εκείνη, που επακολούθησε την πτώχευση του επενδυτικού οίκου Lehman brothers τον Σεπτέμβριο 2008. «Απαντώ όχι, στο ερώτημα εάν η οικονομική κατάσταση είναι τόσο κακή, όσο εκείνη μετά την πτώχευση της Lehman», σημείωσε.