Κοινωνία
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 19:38

ΓΓ ΟΗΕ: Πυρά κατά παρατηρητών στη Συρία

Πυρά ελαφρών όπλων δέχθηκαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία ενώ προσπαθούσαν να μεταβούν στο σημείο της τελευταία σφαγής κοντά στη Χάμα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Πυρά ελαφρών όπλων δέχθηκαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία ενώ προσπαθούσαν να μεταβούν στο σημείο της τελευταία σφαγής κοντά στη Χάμα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

«Αρχικά απαγορεύτηκε η είσοδος στους παρατηρητές του ΟΗΕ (…) τώρα προσπαθούν να μεταβούν στα σημεία και μόλις ενημερώθηκα ότι πριν λίγα λεπτά δέχθηκαν πυρά από ελαφρά όπλα», δήλωσε ο Μπαν, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χωρίς πάντως να μιλήσει για τραυματισμούς.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σκανδαλώδη και αηδιαστική» τη σφαγή που διαπράχθηκε την Τετάρτη στο χωριό αλ Κουμπέιρ. «Εδώ και μήνες είναι προφανές ότι ο (σύρος) πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ κάλεσε τη Δαμασκό να «εφαρμόσει αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις» το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι 'Αναν.

Ο Μπαν σημείωσε επίσης «τον κίνδυνο ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου» στη Συρία, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στη χώρα «εξακολουθεί να χειροτερεύει». Παράλληλα, κάλεσε «όλες τις χώρες (του ΟΗΕ) να πιέσουν» τη Δαμασκό. «Έχει έρθει η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να δράσει με συγκεκριμένο τρόπο», κατέληξε ο Μπαν.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του οργανισμού επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρατηρητών. Ανέφερε ακόμη πως οι παρατηρητές δεν κατέστη δυνατόν να φθάσουν στην κοινότητα Μαζράαφ αλ Κουμπέιρ, όπου σφαγιάσθηκαν τουλάχιστον 78 άμαχοι, αλλά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να φθάσουν αύριο στο σημείο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι βολές «με ελαφρά όπλα», που ερρίφθησαν στις 15.00 τοπική ώρα, είχαν στόχο φάλαγγα από τέσσερα οχήματα της Αποστολής Επιτήρησης του ΟΗΕ στη Συρία (MISNUS) κοντά στη Χάμα, η οποία αναγκάστηκε «να ανακρούσει πρύμναν για τη βάση της στην πόλη αυτή και θα επαναλάβει την προσπάθεια αύριο το πρωί» όπως ανέφερε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των παρατηρητών στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ είχε ανακοινώσει πως εκείνοι που τους ανάγκασαν να επιστρέψουν ήσαν Σύροι στρατιώτες, ενώ υπήρξαν και πολίτες μεταξύ όσων τους εμπόδισαν να προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι οι δολοφονίες στη Συρία ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή αρμόδια για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ώστε να τις ερευνήσει.

Πάντως ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι ανέφερε ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ότι το υπάρχον ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προταθεί στη Συρία δεν πρόκειται να ευοδωθεί εάν η Δαμασκός δεν συνεργαστεί πλήρως με αυτό.

Ο αλ Αράμπι κάλεσε τη Συρία να θέσει άμεσα σε εφαρμογή την εκεχειρία της 12ης Απριλίου, η οποία αποτελεί οργανικό τμήμα του ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων.

Την ίδια ώρα, τη νέα «σφαγή» στην επαρχία Χάμα της Συρίας, αλλά και την άρνηση των αρχών της Δαμασκού να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνες, καταδίκασε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις στοχευμένες αποτρόπαιες δολοφονίες αμάχων, μεταξύ τους γυναικών και παιδιών, στο Αλ Κουμπέιρ στην επαρχία της Χάμα, όπως έχει δηλωθεί από πολλές αξιόπιστες πηγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το μέλλον της Συρίας θα καθορισθεί από τους Σύρους, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλεγγύη προκειμένου στηρίξει τις «νόμιμες διεκδικήσεις» του συριακού λαού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νέα αιματοχυσία στην επαρχία της Χάμα.

Αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θεωρεί «ασυγχώρητη» την «σφαγή» που διαπράχθηκε στο Αλ Κουμπέιρ και ζήτησε πλήρη έρευνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, AFP