Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), στην πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή της παραγωγή, παρουσιάζει την όπερα «Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 10, 12, 13 και 14 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), στην πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή της παραγωγή, παρουσιάζει την όπερα «Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 10, 12, 13 και 14 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Η όπερα, σε τέσσερις πράξεις, «Τροβατόρε» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Τζουζέππε Βέρντι και παρουσιάστηκε ξανά στο Ηρώδειο, το 1982. Τριάντα χρόνια μετά, στη νέα αυτή παραγωγή, την Oρχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, ενώ την σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς, υπογράφει ο «μάγος της όπερας», ο Ιταλός σκηνοθέτης Στέφανο Πόντα.
Η όπερα
Στο αρχετυπικό αυτό μελόδραμα του Ρομαντισμού, οι παθιασμένες άριες και τα ντουέτα, καθώς και τα διάσημα χορωδιακά, το καθιστούν πρωτίστως μία «όπερα τραγουδιστών», αφού απαιτούνται κορυφαίοι ερμηνευτές για τους βασικούς ρόλους.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ισπανία, κάτω από το ψυχρό φεγγαρόφωτο που φουντώνει τη φλόγα του πάθους στην καρδιά των κεντρικών χαρακτήρων και πυροδοτεί ακραίες καταστάσεις και απροσδόκητες ανατροπές. Το δράμα κορυφώνεται μέσα από τέσσερις ρόλους, τέσσερα φωνητικά στερεότυπα που διαπλέκονται στο απόγειο της ενστικτώδους δύναμης της μουσικής του Βέρντι, καθώς κάθε συνάντηση προσώπων χαρακτηρίζεται από σφοδρή ορμή και ευρηματικότητα.
Ο «Τροβατόρε» (Τροβαδούρος) βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Σαλβαντόρε Καμμαράνο, με προσθήκες του Λεόνε Εμανουέλε Μπαρντάρε, και στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρρεθ. Μεγαλύτερη σημασία από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης έχουν τα έντονα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα στην τσιγγάνα Ατσουτσένα, τον Μανρίκο, δηλαδή τον τροβαδούρο του τίτλου, ο οποίος πιστεύει ότι είναι γιος της, την αγαπημένη του Λεονόρα και τον κόμη Ντι Λούνα, ερωτικό αντίζηλο, αλλά και αδελφό του Μανρίκο. Τη συγγένεια αυτή γνωρίζει μόνο η Τσιγγάνα. Κινητήρια δύναμη της δράσης είναι τα εκδικητικά της συναισθήματα για τον άδικο θάνατο της μάνας της, γεγονός που προηγείται της πλοκής της όπερας.
Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, η όπερα αυτή κατέκτησε την υφήλιο. «Είτε ταξιδέψεις στην Ινδία, είτε στην Κεντρική Αφρική, θα ακούσεις τον «Τροβατόρε», έγραφε ο Βέρντι, το 1862. Και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα.
Ο σκηνοθέτης
Ο Στέφανο Πόντα, γεννημένος στην Ιταλία, έχει κατακτήσει με το ιδιαίτερο στιλ του όλο τον κόσμο, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 70 παραγωγές. Με πρωταρχικό του σκοπό την αισθητική ενότητα, αναλαμβάνει όλο το ευρύ φάσμα των σκηνικών τεχνών: σκηνοθεσία, σχεδιασμό σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών, χορογραφία.
Όπως ο ίδιος σημειώνει: «Στο θέατρο και προπάντων στην όπερα, στόχος δεν είναι η εξωτερική ομοιότητα, η αληθοφάνεια, αλλά η αλήθεια. Η δε καλλιτεχνική αλήθεια διαφέρει από αυτήν της πραγματικής ζωής. Στην όπερα δεν υπάρχει λόγος, υπάρχει τραγούδι. Τα πρόσωπα δεν έχουν σώμα, αλλά χειρονομίες, σκέψεις. Η όπερα είναι μία τέχνη που ξεδιπλώνεται μέσα από σύμβολα. Σε αυτό το σημείο παρεμβάλλεται η μεγαλοφυΐα του Βέρντι. Ο συνθέτης αυτός διέθετε την ικανότητα να συνοψίσει τη δαιδαλώδη και φαινομενικά αναληθή πλοκή του «Τροβατόρε» και να την εξυψώσει σε κάτι θεϊκό, μέσω μιας μουσικής που ήταν ταυτόχρονα δυνατή και ανεξάρτητη. Δεν είναι το λιμπρέτο ή ο λόγος, αλλά η μουσική και η δραματουργία του συνθέτη, οι οποίες κατορθώνουν να προσδώσουν η μία στην άλλη εκείνη την απόλυτη καθολικότητα, που βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία προς την αιώνια ποιότητα ενός χώρου, όπως το Ηρώδειο, ενός περιβάλλοντος εξαγνισμένου και καθαγιασμένου από τους αιώνες».
Ταυτότητα παράστασης: μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Στέφανο Πόντα, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος - Aντον Τρέμμελ. Ερμηνεύουν: Κόμης Ντι Λούνα: Δημήτρης Πλατανιάς (10, 12, 14/06) – Βιττόριο Βιτέλλι (13/06), Λεονόρα: Ιάνο Τάμαρ (10, 13/06) - Τσέλια Κοστέα (12, 14/06), Ατσουτσένα: Μαριάννα Πεντσέβα (10, 13/06) - Τιτσίνα Βων (12, 14/06), Μανρίκο: Βάλτερ Φρακκάρο (10, 13/06), Ρούντυ Παρκ (12, 14/06), Φερράντο: Δημήτρης Καβράκος, Ινές: Γιούλη Καραγκούνη, Ρουίθ: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, ένας γέρος τσιγγάνος: Θεόδωρος Μωραΐτης, ένας αγγελιαφόρος: Χαράλαμπος Βελισσάριος. Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Πληροφορίες
Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3232771, 210 3235582. Τιμές εισιτηρίου: άνω διάζωμα: 25 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 45 ευρώ, Β΄ ζώνη: 55 ευρώ, Α΄ ζώνη: 60 ευρώ, Β΄ και Δ΄ διακεκριμένη ζώνη: 85 ευρώ, Γ΄ διακεκριμένη ζώνη: 100 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό: 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (καθημερινά 9.00 – 21.00), τηλ. πωλήσεις: 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725, ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 - Αθήνα, τηλ.: 210 3272000 (Δευτέρα - Παρασκευή: 9.00-17.00, Σάββατο: 9.00-15.00).