Κόσμος
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 11:58

Κατά της επαναφοράς των ελέγχων στις χώρες Σένγκεν Κομισιόν και ΕΚ

Τη αντίθεσή τους στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της Συμφωνίας Σένγκεν, εξέφρασαν με τον πλέον σαφή τρόπο Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο.

Τη αντίθεσή τους στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της Συμφωνίας Σένγκεν, εξέφρασαν με τον πλέον σαφή τρόπο Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μόρτερν Μόντσκοφ, ήρθε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις τόσο της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ, όσο και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Επίτροπος Μάλμστρομ ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν είναι αντίθετη προς την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Σένγκεν αποτελεί ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία μονομερής απόφαση και αλλαγή του, ενώ υπογράμμισε ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές δεν διασφαλίζεται ούτε η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, αλλά ούτε και η ελευθερία διακίνησης προσώπων, εμπορευμάτων, επιχειρηματιών μέσα στη ζώνη των χωρών του Σένγκεν.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, χαρακτήρισε ως πρόκληση και αντίθετη προς την ευρωπαϊκή ιδέα, την μονομερή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η δανική προεδρία, παρατήρησε, με το να μην εξηγεί γιατί αφαιρεί το δικαίωμα συναπόφασης από το Ευρωκοινοβούλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν σέβεται επαρκώς τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των 500 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Η λύση δεν είναι να κλείσουμε τα σύνορα, αλλά να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες που έχουν θεσμοθετηθεί στην Ευρώπη, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οξύτερος ήταν ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος κατηγόρησε την δανική προεδρία ότι «ακολουθεί μία επικίνδυνη πορεία» και ότι «άνοιξε την πόρτα του δεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη». «Είμαστε αντίθετοι σ' αυτούς που επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τα σύνορα», σχολίασε, «διότι δεν πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στις επιπτώσεις της "Αραβικής Ανοιξης"».

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, χαρακτήρισε ντροπή να γίνεται μία τέτοια συζήτηση σήμερα, «λίγες ημέρες πριν τον επίσημο εορτασμό της 27ης επετείου από την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σένγκεν». Όπως επεσήμανε, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά απόπειρα επανεθνικοποίησης της Συμφωνίας Σένγκεν και αποτελεί επίθεση κατά του κοινοτικού κεκτημένου, σημειώνοντας πως ενδεχομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εξοργισμένη από την απόφαση επαναφοράς των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών-μελών του Σένγκεν, δήλωσε η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς και απευθυνόμενη στον εκπρόσωπο της δανικής προεδρίας, τον κατηγόρησε ότι καταστρέφει «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ, την ελευθερία στην μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών».

Αντιδημοκρατική και αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας, χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς Κορνελια Ερνστ. Η απόφαση, είπε, είναι βαθύτατα λαϊκίστικη και υποβαθμίζει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικαίωμα συναπόφασης του οποίου είναι κατοχυρωμένο στην Συνθήκη της Λισσαβόνας.

πηγή ΑΜΠΕ