Σύροι στρατιώτες έχουν βασανίσει και χρησιμοποιήσει παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέψουν επιθέσεις από δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύροι στρατιώτες έχουν βασανίσει και χρησιμοποιήσει παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέψουν επιθέσεις από δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις , Ράντικα Κουμαρασουάμι, δήλωσε ότι παιδιά βασανίζονται υπό κράτηση και εκτελούνται, ενώ οι δυνάμεις των ανταρτών χρησιμοποιούν παιδιά στην πρώτη γραμμή των μαχών.
«Σπανίως έχω δει τόσες αγριότητες εναντίον παιδιών όσο στη Συρία, όπου κορίτσια και αγόρια φυλακίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε η Κουμαρασουάμι.
«Πολλοί πρώην στρατιώτες μίλησαν για πυροβολισμούς σε κατοικημένες περιοχές, ότι είδαν παιδιά, μικρά παιδιά, να ακρωτηριάζονται και να σκοτώνονται», είπε η ίδια μιλώντας στο BBC.
«Είχαμε ακόμα μαρτυρίες και είδαμε παιδιά που είχαν βασανιστεί και που είχαν σημάδια από βασανιστήρια. Ακούσαμε ακόμα για παιδιά που τοποθετήθηκαν σε άρματα μάχης και χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες ώστε να μην γίνουν στόχος επίθεσης τα άρματα μάχης», πρόσθεσε η ίδια.
Ωστόσο, άσκησε κριτική και στον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό. «Για πρώτη φορά ακούσαμε για παιδιά που στρατολογήθηκαν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κυρίως για ιατρικές και υπηρεσιακές δουλειές, αλλά στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.
«Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι. Το να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται παιδιά σε διασταυρούμενα πυρά είναι κάτι που βλέπουμε σε πολλές διαμάχες, αλλά αυτοί οι βασανισμοί παιδιών υπό κράτηση, παιδιών ακόμα και δέκα ετών, είναι πραγματικά κάτι εκτός του συνηθισμένου, κάτι που δεν βλέπουμε σε άλλα μέρη», υπογράμμισε η ίδια.
Η έκθεση για «τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις», αναφέρεται σε μια διάρκειας τεσσάρων ημερών επιχείρηση που εξαπέλυσαν στις 9 Μαρτίου οι πιστές στο καθεστώς δυνάμεις -στρατός, υπηρεσίες πληροφοριών και η πολιτοφυλακή Σαμπίχα- στο χωριό Αιν αλ Αρούζ της επαρχίας Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνητικές δυνάμεις άρπαξαν από τα σπίτια τους δεκάδες αγόρια ηλικίας από 8 ως 13 ετών πριν επιτεθούν στο χωριό.
Τα παιδιά αυτά τα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια οι στρατιώτες και οι πολιτοφύλακες ως ανθρώπινες ασπίδες, βάζοντάς τα μπροστά από τα παράθυρα των λεωφορείων που μετέφεραν στρατιώτες και πολιτοφύλακες σε χωριά στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ των έντεκα νεκρών κατά την πρώτη ημέρα των μαχών ήταν τρία αγόρια από 15 ως 17 ετών. Τριάντα τέσσερις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο αγόρια ηλικίας 14 και 16 ετών και ένα κορίτσι εννέα ετών συνελήφθησαν.
«Το χωριό στη συνέχεια πυρπολήθηκε και 34 αιχμάλωτοι εκτελέσθηκαν με πυροβόλα όπλα, τους οποίους στη συνέχεια έκαψαν», τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ.
Βρετανία: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης
Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι στόχος των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Συρία είναι η επίτευξη μιας ειρηνικής μετάβασης και τόνισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης.
«Δεν επιδιώκουμε καμία ξένη επέμβαση. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την υπόθεση αυτή σαν μια άλλη Λιβύη», είπε ο Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ.
«Η υπόθεση, όπως εξελίσσεται τώρα, με το καθεστώς να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα εναντίον κατοικημένων περιοχών και στη συνέχεια να στέλνει πολιτοφυλακές να δολοφονούν, θυμίζει περισσότερο την κατάσταση που υπήρξε στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.
«Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην υποστήριξη μιας ειρηνικής μετάβασης στη Συρία και στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης», τόνισε ο Βρετανός υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πακιστανή ομόλογό του Χίνα Ραμπανί Χαρ.
«Εάν υπάρξει μια βίαιη λύση, αυτή θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους θανάτους και σε μεγαλύτερα δεινά για το συριακό λαό», υπογράμμισε ο Χέιγκ.
Προς σύγκληση «διεθνούς ομάδας επαφής»
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Αναν, προσβλέπει στη σύγκληση διεθνούς ομάδας επαφής για τη Συρία αρκετά σύντομα, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί ο τόπος διεξαγωγής της ή η λίστα με τους συμμετέχοντες, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Αχμαντ Φαουζί.
Ο Αναν, είπε ο Φαουζί, ενθαρρύνθηκε από την διεθνή στήριξη προς την πρόταση σύγκλησης μιας τέτοιας ομάδας , η οποία θα έχει στόχο να ενισχύσει την εφαρμογή του ειρηνευτικού του σχεδίου των έξι σημείων και όχι να εκπονήσει νέο σχέδιο.
«(Η προσπάθεια) αρχίζει να αποδίδει. Η διπλωματία έχει εντατικοποιηθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.