Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των πολιτικών κομμάτων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των πολιτικών κομμάτων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Ο πρόεδρος τού ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ζήτησε συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση από τα κόμματα πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Σημείωσε ότι η κοινωνική υπόθεση της Υγείας υπερβαίνει κατά πολύ ιδεολογίες και κόμματα και αποτελεί «εθνική υπόθεση που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο κομματικής εκμετάλλευσης και συνθηματολόγησης, όπως από πολλές πλευρές συνέβη μέχρι σήμερα».
Υποστήριξε ότι η Υγεία βρίσκεται στην «εντατική» και υπογράμμισε ότι για την επίλυση των προβλημάτων «απαιτείται εθνικός διάλογος, εθνική συνεννόηση αλλά και συναίνεση, με δεδομένο ότι ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται πλέον για πειραματισμούς, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Μάνος Αγγελάκας μίλησε για τα αίτια της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: ανικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων, υποχρηματοδότηση και λαθεμένες κινήσεις. «Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάστηκε λάθος», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν χρηματοδοτείται απευθείας από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα να μην εισρέουν χρήματα στα ταμεία του.
Η ΝΔ, είπε ο κ. Αγγελάκας, τάσσεται υπέρ ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών, αναδιοργάνωση του δικτύου δημοσίων νοσοκομείων και χωροταξικό επανασχεδιασμό των μονάδων Υγείας στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Ο κ. Αγγελάκας μίλησε ακόμη για έλεγχο των δαπανών και αξιολόγηση του έργου των νοσοκομείων.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός είπε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην απαλλαγή μας από το Μνημόνιο ενώ έκανε λόγο για καταλήστευση των πόρων των Ταμείων επί σειρά ετών και για κατάρρευση του συστήματος.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού.
Ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια, πρότεινε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αφροδίτη Ρέντζιου, τονίζοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων και όμως η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί δραματικά.
Η κ. Ρέντζιου ζήτησε την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, επιστροφή των χρημάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία από τα ομόλογα που «κουρεύτηκαν», εξόφληση των φαρμακοποιών και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Το σχεδιασμό Υγειονομικού Χάρτη, πρότεινε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Μπουλμπασάκος , λέγοντας ότι πρώτα αποτυπώνεις τις ανάγκες του πληθυσμού και στη συνέχεια παρεμβαίνεις.
Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, είπε, είναι η χρηματοδότηση σημειώνοντας ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν και από τα νοσοκομεία, όπου υπάρχει σπατάλη.
Για σπατάλες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες θα πρέπει να τελειώσουν, μίλησε και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων Ανίκητος Μακρένογλου ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ανδρέας Παπαμιχαήλ έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών και ενίσχυση του ρόλου τού Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ