Κοινωνία
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 19:55

Τέσσερα στιγμιότυπα

H Γαλλία δεν σταματά να δίνει ευκαιρίες να της κάνουν το πορτρέτο. Παρόλο που το άμεσο μέλλον της μοιάζει κάπως ασαφές, τέσσερις φωτογραφίες προσφέρουν αρκετές πληροφορίες.

Η πρώτη είναι το επίσημο πορτρέτο του προέδρου της Δημοκρατίας, που θα αναρωτηθεί συντόμως σε 36.000 δήμους. Ο πρόεδρος και ο φωτογράφος του, ο Ρεμόν Ντεπαρντόν, αιφνιδίασαν. Αντί για τη βιβλιοθήκη της προεδρίας, όπου είχαν ποζάρει ο ντε Γκολ, ο Πομπιντού, ο Μιτεράν και ο Σαρκοζί, διάλεξαν το πάρκο του προεδρικού μεγάλου, όπως ο Σιράκ το 1995. Ενώ εκείνος όμως φαινόταν στατικός, ο Ολάντ μοιάζει να κατευθύνεται προς το στόχο, σαν να βρίσκεται σε κίνηση, να παρατείνει την προεκλογική του εκστρατεία. Είναι φανερό ότι κάθε φωτογραφία και κάθε χειρονομία θα αποσκοπούν σε αυτή την εντύπωση, στη διαιώνιση αυτού του στιλ.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι εκείνη της κοινής γνώμης. Στις 6 Μαΐου, γράφει ο Ζεράρ Κουρτουά στη «Μοντ», πολλοί παρατήρησαν ότι οι Γάλλοι που ψήφισαν τον Ολάντ το έκαναν περισσότερο από κόπωση ή δυσαρέσκεια για τον απερχόμενο πρόεδρο, παρά από ενθουσιασμό για τον σοσιαλιστή υποψήφιο. Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Ipsos στις 18 και 19 Μαΐου, το 53% των Γάλλων εκφράστηκε θετικά για τον νέο πρόεδρο, το 27% αρνητικά, ενώ το 20% αρνήθηκε να απαντήσει. Αλλά και ο νέος πρωθυπουργός έχαιρε της έγκρισης μόνο του 50% των ψηφοφόρων.

Μετά τις πρώτες εβδομάδες άσκησης της εξουσίας, όμως, πολλοί ήραν τις επιφυλάξεις τους. Ο Ολάντ συγκεντρώνει πλέον 58% με 63%, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό φτάνει το 68%. Μόνο το ένα τρίτο των Γάλλων δηλώνει πλέον δυσαρεστημένο. Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα και μιας δημοσκόπησης για το περιοδικό Challenges: ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γάλλων για την οικονομική κατάσταση πέρασε μέσα σε ένα μήνα από το -32% στο 9%. Ο δείκτης είναι για πρώτη φορά θετικός μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, το 2007.

Η τρίτη φωτογραφία είναι εκείνη του εκλογικού σώματος το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Είναι αλήθεια ότι η εικόνα είναι ατελής, αφού δύο στους πέντε πολίτες απέσχον (42,7% των εγγεγραμμένων). Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε βουλευτικές εκλογές από την αρχή της 5ης Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο δεύτερος γύρος μπορεί να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις στα αποτελέσματα του πρώτου. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει όμως το γεγονός ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής Αριστεράς σημείωσε την καλύτερη επίδοση εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα: με ποσοστό μεγαλύτερο του 46%, σημείωσε αύξηση 11 μονάδων σε σχέση με το 2007, δέκα μονάδων σε σχέση με το 2002 και 2 μονάδων σε σχέση με το 1997, όταν είχε επικρατήσει. Οσο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σημειώνει την καλύτερη επίδοση από το 1988, παρόλο που ήταν παρόν μόνο σε 459 περιφέρειες με βάση τις συμφωνίες που συνήψε με τους Πράσινους και τους ριζοσπάστες της Αριστεράς.

Η τέταρτη και τελευταία φωτογραφία είναι πολύ λιγότερο ενθαρρυντική για την Αριστερά στην εξουσία. Το σώμα των επιθεωρητών της οικονομίας όχι μόνο τάχθηκε εναντίον της αύξησης των φόρων ως μέσου για τη μείωση των ελλειμμάτων, αφού κάτι τέτοιο θα έπληττε ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά υπολόγισε σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ την εξοικονόμηση που πρέπει να κάνει το κράτος κάθε χρόνο για να μηδενίσει το έλλειμμα το 2017, όπως έχει δεσμευτεί ο Φρανσουά Ολάντ. Μετά τις 18 Ιουνίου, οπότε θα έχει τελειώσει ο εκλογικός μαραθώνιος, είναι βέβαιο ότι θα επιβληθεί αυτή η τέταρτη φωτογραφία. Και υπάρχει κίνδυνος να σβήσει τις τρεις προηγούμενες.

Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ