«Παρά την οικονομική κρίση, είμαστε εδώ και θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την διοργάνωση, ώστε να μην λείψει τίποτα. Ο Πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην κρίση».
«Παρά την οικονομική κρίση, είμαστε εδώ και θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την διοργάνωση, ώστε να μην λείψει τίποτα. Ο Πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην κρίση».
Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Ε. Νίκας, στη χθεσινή παρουσίαση για το φετινό 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ - το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου στην Καλαμάτα-, δήλωσε ότι η διοργάνωση έχει ενταχθεί για τα επόμενα τρία χρόνια στο ΕΣΠΑ, ενώ τα ζητούμενα είναι να παραμείνει επίκαιρο, ολοκληρωμένο - παρά τις περικοπές- και επικοινωνιακό. Στις 23 Ιουνίου, που θα παραδοθεί ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος, σε δυο ώρες μπορεί όποιος θέλει να βρεθεί στον μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ανάμεσα στα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ χορού
Το Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, μετά από δεκαοκτώ χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, είναι πλέον γνωστό σε όλους για τη σταθερή του συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Ταυτόχρονα με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με τον σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό.
Σε δύσκολες εποχές για τη χώρα
Όπως είναι φυσικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν επηρεάσει τη διάρκεια και τον αριθμό των παραστάσεων του Φεστιβάλ Χορού, επιφέροντας τις αναγκαίες περικοπές. Φέτος, το Φεστιβάλ εφαρμόζει «πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες» με τις τιμές να ξεκινούν από τα 8 και να φτάνουν τα 20 ευρώ. «Το κοινό όσο πιο δύσκολες στιγμές περνά τόσο έχει μεγαλύτερη ανάγκη για τέχνη» ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Σπουδαία ονόματα του χορού
Μεγάλοι καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του σύγχρονου χορού (Υβόν Ράινερ), χορογράφοι που έχουν διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία μέσα από το προσωπικό καλλιτεχνικό τους στίγμα (Φιλίπ Ντεκουφλέ, Γκρέγκορυ Μακόμα), καλλιτέχνες που διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα καθώς αποκαλύπτεται η πρωτοποριακή καλλιτεχνική γραφή τους (Πιέρ Ριγκάλ),θα θαυμάσουμε φέτος στην Καλαμάτα. Επίσης, δεν θα λείψουν οι Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την ωρίμανση του καλλιτεχνικού τους έργου, και διαφαίνεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τοπίο του σύγχρονου χορού (Πατρίσια Απέργη, Σοφία Μαυραγάνη, Μαριέλα Νέστορα).
Πρεμιέρα στις 12 Ιουλίου στο Κάστρο
Το Φεστιβάλ ανοίγει στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, στις 12 και 13 Ιουλίου, με τη νέα παράσταση του Γάλλου χορογράφου Φιλίπ Ντεκουφλέ, με τίτλο "Panorama". Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, στις 14 και 15 Ιουλίου, ο διάσημος Πιερ Ριγκάλ θα παρουσιάσει την παράσταση "Press", η οποία βασίζεται σε μια πρωτότυπη μεταφορά γεμάτη έξυπνες εικόνες και νόημα. Στις 15 Ιουλίου επίσης, στο Κάστρο Καλαμάτας, ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορυ Μακόμα, με το διεισδυτικό και ποιητικό του βλέμμα, επανέρχεται με την νέα του παραγωγή "Exit/ Exist", μια παράσταση για έναν χορευτή, έξι μουσικούς. Τη σκυτάλη παίρνει, στις 16 Ιουλίου, η Κύπρια χορογράφος Λία Χαράκη, η οποία θα παρουσιάσει το σόλο της με τίτλο "Tune in", ενώ την ίδια βραδιά το κοινό θα παρακολουθήσει και τη νέα δουλειά της Σοφίας Μαυραγάνη, "Autogoal", που καταπιάνεται με το θέμα της σχέσης αθλητή - προπονητή. Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, στις 18 και 19 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις , "A - M I" της Μαριέλα Νέστορα και "Trio A" της Πατ Κάττερσον. Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 19 Ιουλίου, στο Κάστρο Καλαμάτας, με την ελληνική παράσταση "Era poVera" της Πατρίσιας Απέργη.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης