Πολιτική
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 20:26

Φ. Κουβέλης: Να ζητήσουμε συγγνώμη από τους νέους

Το Σχέδιο Αμεσης Διακυβέρνησης της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Θησείο.

Το Σχέδιο Αμεσης Διακυβέρνησης της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Θησείο.

Χαρακτήρισε το σχέδιο ως μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με στόχους, μέτρα, πολιτικές που ανταποκρίνονται από τη μια πλευρά στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και από την άλλη παίρνουν υπόψη τους το σύνθετο πολιτικό σκηνικό.

Οι θέσεις μας της ΔΗΜΑΡ, όπως τις περιέγραψε ο κ. Κουβέλης, είναι: Πρώτον, η απόρριψη μονομερούς ενέργειας καταγγελίας του Μνημονίου είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Το ευρώ είναι αμετάκλητο κεκτημένο. Δεύτερον, η αποδέσμευση από το Μνημόνιο σταδιακά με διαπραγματεύσεις.

Έκανε λόγο για κάθαρση στο πολιτικό σύστημα, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και των προνομίων, αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση απλής αναλογικής, αγροτική ανάπτυξη, προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, ανασυγκρότηση των πόλεων και των υποβαθμισμένων γειτονιών, δίχτυ προστασία για φτωχούς και ανέργους.

Υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει λευκή επιταγή ούτε ζητεί εν λευκώ εξουσιοδότηση ενώ ζητήσαμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν προεκλογικά δημιουργώντας στον πολίτη την πεποίθηση και την ασφάλεια ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση.

Ο Φ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη σαφήνειας και υπευθυνότητας στο λόγο του. «Η διγλωσσία θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε άλμα στο κενό με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, εμείς προβάλαμε το διπλό στόχο: παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του μνημονίου», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλλει σε λύση που δεν θα διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Τόνισε την ανάγκη στις 18 Ιουνίου να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική και προσκάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου συγκροτώντας έτσι εθνικό μέτωπο.

Απευθυνόμενος τέλος στους νέους, τους ζήτησε να μείνουν στην Ελλάδα τονίζοντας ότι κάθε νέος που φεύγει αφήνει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της πατρίδας.

«Δε θα σας προσβάλλω με “θα”, με υποσχέσεις και κούφια λόγια. Αλλά νοιώθω υποχρέωσή μου κάποιος να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από κάθε νέο και νέα», πρόσθεσε.