Κόσμος
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2002 07:46

Εκτελέσθηκε τα ξημερώματα θανατοποινίτης στο Τέξας

Εκτελέσθηκε τα ξημερώμτα με θανατηφόρο ένεση στις φυλακές Χάντσβιλ του Τέξας, ο θανατοποινίτης Ναπόλιον Μπίζλεϊ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ένα έγκλημα που είχε διαπράξει όταν ήταν ανήλικος. Προηγουμένως η επιτροπή χαρίτων της Πολιτείας του Τέξας ψήφισε, με ψήφους 10-7, υπέρ της προβλεπόμενης εκτέλεσης του, αρνούμενη να μετατρέψει την ποινή του Μπίζλεϊ σε ισόβια δεσμά, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της.

«Απόψε λέμε στον κόσμο πως δεν υφίσταται δεύτερη ευκαιρία στα μάτια της δικαιοσύνης. Απόψε, λέμε στα παιδιά μας πως σε ορισμένες περιπτώσεις το να σκοτώνουμε λέγεται δικαιοσύνη», είπε ο μελλοθάνατος, λίγο πριν την εκτέλεσή του, καταδικάζοντας με τη σειρά του την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Ο Μπίζλεϊ, χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο, γιός ενός δημοτικού συμβούλου στο Γκρέϊπλαντ του Τέξας, καταδικάσθηκε για τον φόνο ενός 63χρονου Τεξανού επιχειρηματία και πατέρα ενός δικαστή, το 1994, όταν ο δράστης ήταν 17 ετών.

Αρχικά η εκτέλεσή του προβλεπόταν για τον Αύγουστο, όμως ματαιώθηκε από το Εφετείο του Τέξας, λόγω αμφιβολιών για την εγκυρότητα της υπεράσπισής του κατά τη διάρκεια της δίκης του.