Τη διάλυση του κοινοβουλίου διέταξε το συνταγματικό δικαστήριο της Αιγύπτου, ανακηρύσσοντας άκυρη την εκλογή του ενός τρίτου των βουλευτών.
Τη διάλυση του κοινοβουλίου διέταξε το συνταγματικό δικαστήριο της Αιγύπτου, ανακηρύσσοντας άκυρη την εκλογή του ενός τρίτου των βουλευτών στις τελευταίες εκλογές.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι κάποιοι από τους κανόνες που ίσχυσαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, νικητές των οποίων αναδείχθηκαν οι ισλαμιστές, είναι αντισυνταγματικοί, ακυρώνοντας την εκλογή του ενός τρίτου των βουλευτών.
«Η απόφαση σχετικά με το κοινοβούλιο περιλαμβάνει τη διάλυση της κάτω βουλής διότι ο νόμος βάσει του οποίου διενεργήθηκαν οι εκλογές είναι αντίθετος με τους κανόνες του συντάγματος», υπογράμμισε ο επικεφαλής του δικαστηρίου, Φαρούκ Σολτάν, στο Reuters, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για όλους θεσμούς του κράτους.
Το συνταγματικό δικαστήριο είχε κληθεί να αποφασίσει σχετικά με τη συνταγματικότητα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, καθώς δεν ίσχυσε το ίδιο εκλογικό σύστημα για όλες τις έδρες.
Παράλληλα, το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του τελευταίου πρωθυπουργού του Χόσνι Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ, στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
Το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε ένα νόμο που θα του απαγόρευε τη συμμετοχή στις εκλογές επειδή ήταν μέλος του προηγούμενου καθεστώτος.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο ο Σαφίκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα διενεργηθεί το Σάββατο και την Κυριακή.
Ισχυρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί έξω από το δικαστήριο, καθώς διαδηλωτές είχαν μαζευτεί φωνάζοντας συνθήματα κατά του Σαφίκ.
Όπως μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, ο στρατός που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ, επρόκειτο να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα και ενδέχεται να ανακοινώσει ότι θα αναλάβει εκ νέου τη νομοθετική εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών για τη βουλή.
Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2011 έως τον φετινό Φεβρουάριο η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές κέρδισαν αντίστοιχα σχεδόν τις μισές και το ένα τέταρτο των εδρών της κάτω βουλής.
Εξάλλου ο Αμπντελ Μονέιμ Αμπούλ Φούτουχ, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επικύρωση της υποψηφιότητας του Σαφίκ από το Συνταγματικό Δικαστήριο «πραξικόπημα».
Σε σχόλιό του στη σελίδα του στο Facebook ο Φούτουχ πρόσθεσε ότι μια απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στη στρατιωτική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών να κρατούν πολίτες είναι μέρος του ίδιου σχεδίου.
«Η διατήρηση του στρατιωτικού υποψηφίου (στην κούρσα) και η ακύρωση του εκλεγμένου κοινοβουλίου, αφού δόθηκε στην στρατιωτική αστυνομία το δικαίωμα να συλλαμβάνει, είναι πραξικόπημα και όποιος πιστεύει ότι χιλιάδες νέοι θα επιτρέψουν να περάσουν αυτά αυταπατάται», σημείωσε ο Φούτουχ.
Η Αίγυπτος θα εισέλθει «σε ένα σκοτεινό τούνελ», εάν διαλυθεί η κάτω βουλή της χώρας, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, προειδοποίησε στο μεταξύ ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του αιγυπτιακού Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.
«Αν διαλυθεί το κοινοβούλιο, η χώρα θα εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ. Ο νέος πρόεδρος δεν θα αντικρίσει ούτε κοινοβούλιο, ούτε σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εριάν αλ Έσαμ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters.
Από την πλευρά του ο Αχμαντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ και υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χαιρέτισε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει το ένα τρίτο των εδρών της κάτω βουλής και να του επιτρέψει να διεκδικήσει την προεδρία επισημαίνοντας ότι «η εποχή των πολιτικών αντιποίνων» έχει παρέλθει.