Κοινωνία
Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 17:08

Κοινοί ιοί επιτίθενται στο καρκίνο

Μελέτη με ιούς που επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, δίνει ελπίδα σε ασθενείς.

Μελέτη με ιούς που επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, δίνει ελπίδα σε ασθενείς.

Στο περιοδικό Science Translational Medicine, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη έρευνα του πανεπιστημίου του Leeds κατά την οποία ένας κοινός ιός που χορηγήθηκε ενδοφλέβια σε 10 καρκινοπαθείς ασθενείς που δέχτηκαν να πειραματιστούν με αυτή τη θεραπεία, κατάφερε να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα.

Οι ιοί που πλήττουν τον καρκίνο, ονομάζονται ογκολυτικοί και είναι συνήθως αρκετά κοινοί ώστε ο οργανισμός να έχει έτοιμη άμυνα εναντίον του. Οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να παρακάμψουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, το οποίο με το που ανίχνευε τον ιό, θα ενεργοποιούσε αντισώματα για να τον εξουδετερώσουν, πριν ο ιός προλάβει να βλάψει τα καρκινικά κύτταρα.

Σε πειράματα με ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε ένα συγκεκριμένος είδος ιού, ο ρεοϊός, όντως τα αντισώματα κατέστρεψαν τον ιό, προτού επιδράσει στον όγκο. Όμως αυτό φαίνεται να μην ισχύει και για τους ανθρώπους. Χορηγώντας μεγάλη ποσότητα ρεοϊού στο αίμα, η ομάδα του Leeds, με επικεφαλή τον ογκολόγο Alan Melcher, κατάφερε να παρακάμψει την εξουδετέρωση του ιού από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι δέκα ασθενείς, με όγκους στο παχύ έντερο οι οποίοι είχαν μετασταθεί στο συκώτι, επρόκειτο να εγχειριστούν για την αφαίρεση του όγκου τους, όμως συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην πειραματική θεραπεία κι ενώ οι ερευνητές τους ενημέρωσαν πως δεν ήταν καθόλου επιβεβαιωμένο πως θα είχαν θετικά αποτελέσματα.

Ο ρεοϊός δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, αλλά ένα ασθενές κρύωμα που συνήθως συνοδεύεται από στομαχικές διαταραχές. Οι ασθενείς, που ο ιός τους χορηγήθηκε με ενέσεις ένα μήνα, και μία εβδομάδα πριν την εγχείρηση, είχαν ελαφρά συμπτώματα γρίπης. Δείγματα αίματος συλλέχτηκαν καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά την εγχείριση, και έδειξαν πως παρόλο που πολλά σωματίδια του ιού στο αίμα των ασθενών είχαν εξουδετερωθεί, υπήρξαν κάποια που συνεργάστηκαν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, και κατάφεραν να φτάσουν ως τον καρκίνο. Τα καρκινικά κύτταρα, έδειξαν σημάδια θανάτου, το οποίο φανερώνει πως εάν ο ιός καταφέρει να φτάσει στο κατάλληλο σημείο, είναι αποδοτικός στην εξουδετέρωση του καρκίνου.

Το μεγάλο ερώτημα, για το αν οι ασθενείς επωφελήθηκαν από τη θεραπεία, παραμένει προς το παρόν αναπάντητο. «Για να είμαστε ειλικρινής, σε κάποιους από τους 10 ο καρκίνος επέστρεψε», λέει ο Melcher, «αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, από 10 ασθενείς να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το αν ο ιός βελτίωσε ή χειροτέρεψε την κατάσταση. Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες κλινικές έρευνες τις οποίες προετοιμάζουμε», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, στο εργαστήριο πειραματίζονται και με διαφορετικούς τύπους ιών, για να εξετάσουν ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός στο να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα. Αν και δίνεται ελπίδα πως αυτή η μέθοδος μπορεί να δώσει αποτελέσματα στο μέλλον, είναι σίγουρο πως η θεραπεία του καρκίνου είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα.