Πολιτική
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 20:29

Η Γερμανία συζητά παράταση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συζητήσει την πιθανότητα παράτασης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε προσθέτοντας ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί.

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συζητήσει την πιθανότητα παράτασης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Όπως υπογράμμισε δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ουσιώδεις μεταβολές στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα αλλά σημείωσε ότι θα συζητηθούν εκ νέου τα χρονικά περιθώρια.

Ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Διαφορετικά και εγώ ως υπουργός Εξωτερικών θα έχω πρόβλημα με τις άλλες χώρες, οι οποίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους με συνέπεια», πρόσθεσε.

O Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι το Βερολίνο επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αναλάβει τα βάρη των άλλων χωρών. «Η Γερμανία ούτε μπορεί ούτε θέλει», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον που θέλει να φύγει».

Ο κ. Βεστερβέλε δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος καθώς, όπως είπε, η διαφορά είναι «όπως το περιμέναμε, πολύ μικρή».

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι συζήτησε με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη τις πολιτικές εξελίξεις για την Ελλάδα, ενώ αναμένεται να κάνουν ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπως είπε, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη» και επανέλαβε την ανάγκη η Αθήνα να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη, χρειάζεται πειθαρχία, αλλά και ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters