Πολιτική
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 21:21

Στο 2,4% το προβάδισμα της ΝΔ

Πρωτιά στη ΝΔ με 128 έδρες δίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Singular Logic, με δεύτερο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ στο 27,12% και 72 έδρες. Ενισχυμένα τα ποσοστά και των δύο κομμάτων, απώλειες για ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ. Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα στον Αντ. Σαμαρά.

Πρωτιά στη ΝΔ με 128 έδρες δίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Singular Logic, με δεύτερο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ στο 27,12% και 72 έδρες. Βάσει της εκτίμησης, προκύπτει επτακομματική Βουλή με τη συμμετοχή των ίδιων κομμάτων σε σχέση με την 6η Μαΐου. Σύμφωνα με τη Singular Logic ενισχυμένα εμφανίζονται τα ποσοστά και των δύο κομμάτων, απώλειες σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, ενώ τις δυνάμεις της φαίνεται πως διατηρεί η Χρυσή Αυγή. Εκτός του Κοινοβουλίου μένουν, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι-Πράσινοι και Δημιουργία Ξανά.

Αναλυτικά η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος: ΝΔ 29,5% 128 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 27,12% 72 έδρες, ΠΑΣΟΚ 12,25% 33 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,56% και 20 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,95% 18 έδρες, Δημοκρατική Αριστέρα 6,23% 17 έδρες και ΚΚΕ 4,49% 12 έδρες.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Singular, πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης μέσω του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης από 3.700 εκλογικά τμήματα που αντιστοιχούν σε περίπου 18% του συνόλου των τμημάτων της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60%, το ΚΚΕ 8,48%, η Χρυσή Αυγή 6,97%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,11%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,93% και ο ΛΑΟΣ 2,9%.

Οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα

Ο ελληνικός λαός ψήφισε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ, τόνισε σε δηλώσεις από το Ζάππειο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Στο γαλάζιο επιτελείο υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με διαφορά που θα κινηθεί γύρω στις δύο μονάδες και ήδη εξετάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγές από τη λεωφόρο Συγγρού αναφέρουν ότι «ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός». «Αν κάποιος διαφωνεί, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό, γιατί εκείνος τον οποίο ψήφισε δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός», τόνισε στέλεχος του κόμματος.

Εξάλλου, σε σχόλιό της από τα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε: «η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα ώστε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αποφασισμένη να βγάλει την χώρα από την κρίση, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, αμέσως μετά την πρώτη επίσημη πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετά τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις από τη Sinuglar Logic ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά και τον συνεχάρη. Στις 10 το βράδυ έφθασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προτάσσει ως επιλογή «μια πανίσχυρη αντιπολίτευση». Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μία «πολιτικά αστεία συζήτηση που δεν έχει καμία βάση».

«Αν θέλουμε η χώρα να έχει ισχυρή διαπραγματευτική φωνή θα έπρεπε όλοι να επιθυμούν την ύπαρξη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, κάτι που θα ωφελήσει και τη χώρα και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή συζήτηση που ξεκίνησε στα τηλεοπτικά κανάλια μετά από δηλώσεις της Αννας Διαμαντοπούλου σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, εάν στο σχήμα δεν μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση αν θα πάει η χώρα σε νέες εκλογές, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα και ας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Είπε επίσης ότι το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά, διότι το «τσάκισε» ο λαός και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί η χώρα από το 41% του εκλογικού σώματος, έχοντας απέναντι το 59%.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας στο κεντρικό περίπτερο του κόμματο στα Προπύλαια τόνισε πως «για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ύστερα από αιώνες ολόκληρους χτίζει την εθνική του ανεξαρτησία και την εθνική του κυριαρχία».

«Το αποτέλεσμα που θα φέρει ποιοτικά δεν αλλάζει, είτε είμαστε πρώτοι είτε είμαστε δεύτεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες άντεξαν στον πόλεμο που δέχθηκαν, στην πόλωση και το κλίμα εκβιασμού που δημιουργήθηκε».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στις θέσεις τους για στήριξη κυβέρνησης που θα έχει ως βασικό στόχο την καταγγελία του Μνημονίου και επιμένουν στους όρους που έχουν θέσει όσον αφορά τον αποκλεισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει.

«Πανηγυρικό» ήταν το μήνυμα του γ.γ. της Χρυσής Αυγής λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κυρίες και κύριοι χάσατε και εσείς και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε». Οπως είπε, η το κόμμα «δεν υποχώρησε στην επίθεση της κινδυνολογίας και της τρομολαγνείας και αύξησε σε απόλυτο αριθμό των ψήφων της».

«Είμαστε το κόμμα της εθνικής αντιπολίτευσης, θα συνεχίσουμε με συνέπεια να αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το εθνοκτόνο μνημόνιο που οδήγησε τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και αποτελεί εθνική ταπείνωση για την πατρίδα αφού εκχωρεί εθνική κυριαρχία», συμπλήρωσε.