Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα μονοπωλούν τα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ των αυστραλιανών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα μονοπωλούν τα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ των αυστραλιανών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«Παγκόσμια ανακούφιση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Australian. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ανακούφισε κυβερνήσεις και αγορές», σημειώνεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που φιλοξενεί ακόμα τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για παραμονή στην ευρωζώνη αλλά και τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για συνέχιση του αντιμνημονιακού αγώνα.
«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ», γράφει η εφημερίδα The Age. Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι «τουλάχιστον για την ώρα αποφεύχθηκε ένα παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι».
«Νίκη του κόμματος που έχει ταχθεί υπέρ της δανειακής σύμβασης», είναι ο τίτλος του αυστραλιανού κρατικού δικτύου.
Το σύνολο των μέσων χαρακτηρίζει «αισιόδοξες τις εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προκύψει άμεσα το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί εκ του αποτελέσματος».
Θεωρείται, λοιπόν, ότι «μετά από μια δύσκολη περίοδο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και οι παγκόσμιες αγορές καθησυχάστηκαν με τη δεύτερη θέση που έλαβε ο κ. Τσίπρας στις εκλογές, ο οποίος υποστήριζε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αν όχι απόρριψή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός και συνεπώς ότι κατείχε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο για την εκ νέου συζήτηση των όρων του Μνημονίου».
Στο ρεπορτάζ του SBS καταγράφονται δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη Ανχελ Γκουρία ότι «ήταν τόσο βίαιες και ξαφνικές οι προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις για τους Έλληνες πολίτες, που σίγουρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αναπροσαρμογή των όρων του προγράμματος στήριξης».
Ωστόσο, σημαντική μερίδα δημοσιογράφων και αναλυτών υποστηρίζει ότι «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η χώρα κινείται προς την έξοδο από την ευρωζώνη. Εάν νικητής αναδεικνυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος απλώς θα πραγματοποιείτο ταχύτερα απ΄ ότι τώρα που νικητής είναι η ΝΔ, το κόμμα που υποστηρίζει το Μνημόνιο», ενώ σημειώνεται ότι «τα μέτρα του Μνημονίου, που πρόκειται να εφαρμοστούν, θα είναι τόσο επώδυνα και τραγικά, ώστε η κοινωνική αναταραχή που θα ακολουθήσει θα εξαπλωθεί ταχύτατα όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην ισπανική και στην ιταλική».
Σε πιο βραχυπρόθεσμα ορίζοντα, τέλος, «στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση όπως και προηγουμένως», αναφέρεται ότι «η Αθήνα κινδυνεύει με εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης, γεγονός για το οποίο ήδη προετοιμάζονται τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φορείς όχι μόνο για τη διασφάλιση των κεφαλαίων αλλά και για την κάλυψη βασικών αναγκών στην Αθήνα σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα The Australian.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δικτύου SBS «ένα από τα βασικά θέματα των εκλογών στην Ελλάδα ήταν και αυτό της μετανάστευσης, με την είσοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή και τη διατήρηση των ποσοστών της να αποτελεί ένδειξη της ενίσχυσης των αρνητικών αισθημάτων εναντίον των μεταναστών».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ