Ακαρπο, όπως αναμενόταν, ήταν το ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με τον Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή του παραμένει η τροποποίηση του προγράμματος, απαντώντας έτσι σε όσους παρατήρησαν ότι μετά τη νίκη δεν ανέφερε ξανά τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση».
Ακαρπο, όπως αναμενόταν, ήταν το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε πάντως να διαβεβαίωσει ότι πρόθεση της ΝΔ παραμένει η τροποποίηση του προγράμματος.
Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.
«Την ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, δηλαδή ευρώ και ασφαλώς τροποποίηση του προγράμματος, που όπως όλοι ξέρουμε γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την οικονομική ανάκαμψη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Ελληνες».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα». «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση», κατέληξε.
Αλέξης Τσίπρας: Ο λαός επέλεξε κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ
Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, δήλωσε ότι σε περίπτωση που κληθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή, δεσμευόμενος ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο.
«Οι σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης που πρόκύπτουν από την εντολή του λαού μας στις 6 Μαίου και στις 17 Ιουνίου, που έστειλαν μήνυμα απόρριψης της λιτότητας δεν πρέπει να σπαταληθούν, αλλά να αξιοποιηθούν», υποστήριξε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τσίπρας και η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, σέβεται το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, στην οποία το δίλημμα ήταν σαφές: ή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργήσει το μνημόνιο ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει την ίδια μνημονιακή πολιτική.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια», αναφορικά με το άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο κυβερνητικό σχήμα καθώς, όπως υπογράμμισε, «η δημοκρατία προβλέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και ρόλος της ισχυρής αποτελεσματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα, να ελέγχει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα και να παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο». Αυτό, όπως είπε, διαβεβαίωσε και τον κ. Σαμαρά ότι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με απόλυτη ευθύνη και συναίσθηση του ρόλου που μας έδωσε ο λαός». Παράλληλα, του επεσήμανε ότι θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.
Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε επίσης με νόημα πως δεν άκουσε χθες τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. «Ελπίζω», είπε, «να ήταν εκ παραδρομής», γιατί «άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων και υπογραφών», ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι στη δική του ευχέρεια να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει η λαϊκή εντολή».
Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο διάστημα να μην κυριαρχήσουν λογικές επικοινωνιακής στρατηγικής και να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Χρυσή Αυγή, ζήτησε τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για τον περιορισμό, όπως είπε, των κρουσμάτων βίας «από ομάδες που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο». Η δημοκρατία πρέπει να αντισταθεί σε τέτοια φαινόμενα και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, θα είναι απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.
Επανέλαβε τέλος ότι το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τις 28 Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν ήμασταν πρώτοι δεν θα χάναμε ούτε λεπτό» προκειμένου να μπορέσει η χώρα όλες τις θετικές δυνατότητες και το ίδιο, εκτίμησε, πρέπει να κάνει και ο κ. Σαμαράς.
Θα είμαστε αντίπαλοι, συνέχισε, γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές, αλλά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων (επαναδιαπραγμάτευσης) που έδωσε ο λαός με την ψήφο του, διαβεβαίωσε πως «όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου» τις δυνατότητες αυτές.
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τρίπρας επανέλαβε πως πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, αφού αυτό επέλεξε ο λαός, και να κριθεί από την ίδια την ιστορία και το λαό.
Η συνέχεια των μνημονίων δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διεμήνυσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, «πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέμα προσώπων θέτει ο Φ. Κουβέλης
Εξάλλου, δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη στο ρ/σ Real Fm προμηνύουν ότι συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα υπάρξει μόνο κατόπιν εκτενούς συζήτησης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των υπουργών.
Αυτό που προέχει είναι αφενός να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα είναι βάσει ποιου προγράμματος και με ποια πρόσωπα, κατά συνέπεια όλα είναι ανοικτά στο τραπέζι, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση τόσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όσο και των υπουργών, καθώς δεν είναι αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. «Όπως θα ανοίξει η συζήτηση για τους προγραμματικούς όρους, έτσι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, αλλά και για τα ονόματα των υπουργών», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Από τον κ. Σαμαρά δεν άκουσα τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση», παρατήρησε και αφού επανέλαβε πως δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν, υπογράμμισε πως εκτός από την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απαγκίστρωση από όρους και δεσμεύσεις του μνημονίου.
Τα «ραντεβού» με Ευ. Βενιζέλο και Π. Καμμένο
Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 19.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
Ο αρχηγός του τέταρτου σε δύναμη κόμματος αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις που διατύπωνε και προεκλογικά, δηλαδή ότι προϋπόθεση για να στηρίξει ή να μετάσχει σε κυβέρνηση είναι η καταγγελία του Μνημονίου, και όρος η μη συμμετοχή των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.