Πολιτική
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 13:57

ΔΗΜΑΡ: Διαβεβαιώσεις και ενστάσεις για το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Διαβεβαιώσεις, αλλά και ενστάσεις, για το πρόσωπο του επικεφαλής της κυοφορούμενης κυβέρνησης συνεργασίας διατυπώνονται από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού, εκτίμησε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ ενστάσεις εξέφρασαν οι κ.κ. Βουδούρης και Τσούκαλης.

Διαβεβαιώσεις, αλλά και ενστάσεις, για το πρόσωπο του επικεφαλής της κυοφορούμενης κυβέρνησης συνεργασίας διατυπώνονται από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ ενστάσεις εξέφρασαν οι κ.κ. Βουδούρης και Τσούκαλης.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Real FM, άφησε ανοικτό το θέμα τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2195694 , ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας -και μετά και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ- άφησε να εννοηθεί πως άπαξ και επιτευχθεί προγραμματική συμφωνία, το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν θα σταθεί εμπόδιο για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως η προγραμματική συμφωνία είναι το αποφασιστικό στοιχείο για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Χθες, υπενθυμίζεται, είχε σημειώσει πως στον βαθμό που μπορεί να προωθηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και συναίνεση στα πρόσωπα που θα την συγκροτούν.

«Υπάρχουν απόψεις, η αλήθεια είναι, που σχετίζονται με τον χαρακτήρα που θα έχει η στήριξη, η συμμετοχή στη κυβέρνηση. Από κει και πέρα αυτό που λέμε είναι ότι εάν συμφωνήσουμε στα προγραμματικά, μετά θα πρέπει να συμφωνήσουμε και στα πρόσωπα, να είναι κοινής αποδοχής», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος στο ραδιοσταθμό Βήμα FM και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Όπως είπε, από πλευράς ΔΗΜΑΡ, έχουν τεθεί «απολύτως ρεαλιστικά ζητήματα», τα οποία σχετίζονται «με τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και στη βάση αυτή εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι στο τέλος η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για την τελική στάση της ΔΗΜΑΡ, αν δηλ. θα στηρίξει ή αν θα μπει στην κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί». «Το Σύνταγμα δίνει πολλές δυνατότητες και της συμμετοχής και της στήριξης και της ψήφου ανοχής. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες. Θα τα δούμε όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, υποστήριξε από την πλευρά του, ότι το θέμα της πρωθυπουργίας «παραμένει ανοικτό και θα τεθεί στην τελική φάση της διαβούλευσης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Νωρίτερα, αντίθετος στο ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς, εμφανίστηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης.

«Ο κ. Σαμαράς, που έχει υπογράψει ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, κατά την άποψή μου, δεν είναι το καλύτερο άτομο να ηγηθεί ενός σχήματος ευρείας αποδοχής, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις οι οποίες ήταν εξαρχής εναντίον του μνημονίου», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM.

Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί «ένα διαφορετικού τύπου κυβερνητικό σχήμα, με πρόσωπα που δεν θα προκύπτουν από μια κομματική επετηρίδα, πολιτικά πρόσωπα προφανώς, και βέβαια είναι πολύ σημαντικό επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης να είναι ένα άτομο που θα σηματοδοτεί μια διαφορετική πορεία, που θα είναι κοινής και ευρείας αποδοχής».

«'Aποψή μου», κατέληξε, είναι ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση το επιθυμητό θα ήταν να μην συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες στις κυβερνήσεις των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ώστε να σηματοδοτήσουμε μια αλλαγή πλεύσης».