Κόσμος
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 10:30

Συνάντηση Χόσνι Μουμπάρακ με Ουϊλλιαμ Μπερνς

O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή Ουϊλλιαμ Μπερνς και συζήτησαν για τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ που συνάντησε τον Μπερνς χθες, κατά την άφιξή του στο Κάϊρο, ήταν επίσης παρών στη σημερινή συνάντηση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε εκφράσει τη βούλησή του να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να προχωρήσουν στη δημιουργία δικού τους κράτους και επικαλέστηκε μια αμερικανική στρατηγική που βασίζεται «σε τρία μέρη» για να επιτευχθεί ειρήνη. Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή συνιστάται να επαναληφθεί η πολιτική διαδικασία για να επιτευχθεί μια λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη (το παλαιστινιακό και το ισραηλινό), να στηριχθεί η οικοδόμηση ισχυρών παλαιστινιακών θεσμών ώστε να προετοιμαστεί η δημιουργία κράτους και να εξασφαλιστεί μια αποτελεσματική πρόοδος της παλαιστινιακής πλευράς στον τομέα της ασφάλειας. Ο κ. Μπερνς διευκρίνισε ότι είναι αρμόδιος για τα δύο πρώτα μέρη, ενώ το τρίτο ανήκει στη δικαιοδοσία του επικεφαλής της CIA Τζωρτζ Τένετ.

Οι επαφές του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αίγυπτο γίνονται πριν από τη συνάντηση του προέδρου Μουμπάρακ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζωρτζ Μπους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 και 8 Ιουνίου.