Πολιτική
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 16:20

«Χειροπιαστή ελπίδα με σκληρή δουλειά»

«Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ορκωμοσία του και πριν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα. Βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση του Β. Ράπανου στο θέση του υπουργού Οικονομικών. Τα επικρατέστερα ονόματα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Πατριωτισμό, αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ορκωμοσία του και πριν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα.

«Θα ζητήσω αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής. «Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, παραδίδοντας τα ηνία στον Αντ. Σαμαρά.

«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια...» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό. Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη ενώ επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης. «Δεν είστε μόνος σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει «τη βοήθεια όλων».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση» των κρίσιμων στιγμών που διερχεται η χώρα, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη. Συνεχάρη επίσης τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για την «άψογη», όπως είπε, εκτέλεση του έργου του.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 16.00 έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σχηματισθεί νέα, μακρόπνοη κυβέρνηση, που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον κόσμο», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν έχω παρά να σας δώσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην καινούργια κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα», επανήλθε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

Τα επικρατέστερα ονόματα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα ονόματα των νέων υπουργών αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ κι ενώ μαίνεται η ονοματολογία. Κατά την εισήγησή του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως 16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανου στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς και ως τώρα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των αρχηγών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μόνο ο κ. Ζανιάς θα εκπροσωπήσει τελικά την Ελλάδα στο Εurogroup της Πέμπτης.

Η αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Ecofin που θα ακολουθήσει το Εurogroup.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Μιχελάκης. Το όνομα του κ. Αντώνη Μανιτάκη ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού φέρεται να υπουργοποιούνται η Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΥΠΕΚΑ).

Για το υπουργείο Αμυνας άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (το όνομα του «παίζει» και για το υπουργείο Εξωτερικών ή την προεδρία της Βουλής) και άλλες για παραμονή του Φράγκου Φραγκούλη.

Γρίφος παραμένει το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας.

Παράλληλα, αντιπροσωπείες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είχαν νέα συνάντηση για τη ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης. Πρόθεση όλων των πλευρών ήταν να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:

-Το εύρος του κυβερνητικού έργου.

-Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θητεία μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).

-Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.

-Τον τρόπο λειτουργίας.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Για κυβέρνηση «με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά, με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των ακραίων, αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών» έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή το κυοφορούμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ακόμη ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού Γιάννης Μηλιός σχολίασε μέσω twitter: «Ως πιθανοί υπουργοί αναφέρονται άτομα που είναι αναφανδόν υπερ του μνημονίου. Η κυβέρνηση παλινόρθωσης δεν θα λάβει υπόψη της καθόλου τη λαϊκή βούληση;».

«Η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί όχι από τα λόγια, αλλά από τα έργα της, από το αν θα μπορέσει να απαλλάξει την χώρα από την ύφεση, να ανακόψει την ανεργία και να βάλει ένα φρένο στην ατιμωρησία των πολιτικών», παρατήρησε από την πλευρά του σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Δ. Παπαδημούλης.

Πρωθυπουργό του Μνημονίου και πολιτικό «με έφεση στις κυβιστήσεις» χαρακτηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωσή τους ενώ υπογραμμίζουν ότι «έκανε το όνειρό του πραγματικότητα».

Παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι θα τον παρακολουθούν στενά και θα τον κρίνουν αυστηρά με βάση τις υποσχέσεις του ενώ σημειώνουν ότι δεν θα του δώσουν «άφεση για τραγικά λάθη, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στο Γ. Παπανδρέου». Όπως τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι πολίτες είναι ήδη απελπισμένοι και δεν αντέχουν «νέα ανικανότητα και άλλη ατιμωρησία» αλλά και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη υποτίμηση, ούτε οικονομική αλλά ούτε εθνική.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Κριτική στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση ασκεί και η Χρυσή Αυγή , υποστηρίζοντας: «Ο κ. Σαμαράς ζητούσε προεκλογικά την ψήφο του ελληνικού λαού για να... διώξει την Αριστερά. Σήμερα επιβάλλει ως κυβέρνηση τους αλήστου μνήμης παράγοντες του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα του κ. Κουβέλη και της κ. Ρεπούση, που είχε εκφράσει την απαράδεκτη και αντεθνική άποψη περί "συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης"».

«Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης», εκτιμά το ΚΚΕ .

Τονίζει επίσης ότι «αυτό που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ως επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «η συμμετοχή ενός "αριστερού" κόμματος στη συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό». Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ότι «με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η πλουτοκρατία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και ανοχή από το λαό».

Τις επιφυλάξεις τους για τις ικανότητες της νέας κυβέρνησης να επιτύχει μια ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εξέφρασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, διερωτώμενοι παράλληλα «γιατί χρειάστηκαν τελικά οι δεύτερες εκλογές».

«Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες επικράτησαν διλήμματα που λίγο είχαν να κάνουν με τις απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, συγκροτείται τελικά κυβέρνηση από τρία κόμματα, μια κυβέρνηση που θα μπορούσαν να την είχαν συμφωνήσει ενάμιση μήνα νωρίτερα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Την ανάγκη για προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος και είναι απαραίτητες για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη επισημαίνει η Δράση σε ανακοίνωσή της για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά.

Η Δράση, παρά τις επιφυλάξεις της για τις δυνατότητες της ΝΔ, ελπίζει ο κ. Σαμαράς να πετύχει και επισημαίνει ότι τυχόν ατολμία στη δραστική μείωση των δαπανών του σπάταλου κράτους, της γραφειοκρατίας και των φόρων αλλά και καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός προγράμματος σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων «θα μας βρει αντιμέτωπους με τη νέα κυβέρνηση».

Κυβέρνηση σωτηρίας της διαπλοκής και εφαρμογής του μνημονίου με …ολίγη δήθεν αριστερά, είναι το σχόλιο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών με αφορμή το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Για τη ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κόμμα κατασκευάστηκε από «το σύστημα ως γενόσημο του ΠΑΣΟΚ για να λειτουργήσει ως ανάχωμα της οργής του λαού και υπέρ της σωτηρίας του συστήματος».

Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών αναρωτιέται γιατί χρειάστηκε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, αφού οι εταίροι ήταν «τόσο πρόθυμοι να συνεργαστούν εξ’ αρχής».