Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τόσο το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης, όσο και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Οι τελευταίες πληροφορίες για ονόματα υπουργών - υφυπουργών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τόσο το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης, όσο και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Στη σύσκεψη μετέχει και ο κ. Βασίλης Ράπανος.
Στα χέρια των τριών αρχηγών βρίσκεται το τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, όπως αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Κοινοβολευτικής Ομάδας της ΝΔ στη Βουλή.
Ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης, στις προθέσεις του κ. Σαμαρά είναι η συγκρότηση ενός ολιγομελούς σχήματος με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς. Εκκρεμεί η ανακοίνωσή της, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των μελών της, που έχει προγραμματιστεί για τις 19.00.
Η τοποθέτηση του κ. Βασίλη Ράπανου -διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών- στη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει «κλειδώσει» και μάλιστα το πρωί είχε συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα διάρκειας μισής ώρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να ορκιστεί σήμερα γιατί έτσι θα ακυρωνόταν η ιδιότητα του Γ. Ζανιά - νυν υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα σήμερα και αύριο στο Eurogroup και το Ecofin.
Αναπληρωτές υπουργοί θα τοποθετηθούν πιθανότατα οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς και Χρήστος Σταϊκούρας.
Επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης φέρεται ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον κ. Γιάννη Βρούτση να έχει προταθεί για τη θέση του υπουργού Εργασίας, με υφυπουργό τον κ. Νίκο Νικολόπουλο.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του υπουργού ενδέχεται να τοποθετηθεί ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, με υφυπουργό τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να τοποθετείται ο καθηγητής ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης αναμένεται να αναλάβει ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών τα ηνία φέρεται να αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, και στο υπουργείο Αμυνας ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Στο υπουργείο Παιδείας είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ο κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος με υφυπουργούς τους κ.κ. Γρηγόρη Τσάλτα και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.
Σε περίπτωση επανασύστασης του υπουργείου Τουρισμού, επικεφαλής φέρεται να αναλαμβάνει η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ αναμένεται να επανασυσταθεί και το υπουργείο Ναυτιλίας με υπουργό τον κ. Κωστή Μουσουρούλη.
Στο υπουργείο Εσωτερικών επικρατέστερος είναι ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εφέρετο ως υποψήφιος ο κ. Νίκος Δένδιας.
Στο υπουργείο Υγείας επικεφαλής θα αναλάβει πιθανότατα ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος με υφυπουργό τον κ. Μάριο Σαλμά.
Στη θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να τοποθετηθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαράς, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ για τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου πιθανότερος θεωρείται ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κώστας Μπούρας.
Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης θεωρείται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της Βουλής, αν και για την ίδια θέση πληροφορίες έφεραν ως υποψήφιο και τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.