Κόσμος
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 11:42

Ρουμανία: Στην εντατική μετά από απόπειρα αυτοκτονίας πρώην πρωθυπουργός

Στην εντατική νοσηλεύεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν κατέφθασε στο σπίτι του η αστυνομία προκειμένου να τον οδηγήσει στη φυλακή, λίγες ώρες μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Φλορεάσκα του Βουκουρεστίου νοσηλεύεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, λίγες ώρες μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όταν κατέφθασε στο σπίτι του η αστυνομία προκειμένου να τον οδηγήσει στη φυλακή, ο Ναστάζε αυτοπυροβολήθηκε. Λίγες ώρες νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε τελεσίδικα την καταδίκη του Ναστάζε σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά.

«Είναι σε σταθερή κατάσταση και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, σήμερα το πρωί. Αυτό είναι το σχέδιό μας, πρέπει να κάνουμε την επέμβαση άμεσα» δήλωσε o γιατρός Σέρμπαν Μπραντιστεάνου στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 TV.

Ο Μπραντιστεάνου ανέφερε ότι ο Αντριάν Ναστάζε αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό και πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι διαβητικός, έχει καρδιακά προβλήματα και υψηλή πίεση.

Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ναστάζε στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι η κατάστασή του είναι «υπό έλεγχο».

Ο Ναστάζε, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 2000-2004, κρίθηκε ένοχος ότι το 2004, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, καταχράστηκε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα που είχαν προσφέρει εταιρείες και επιχειρηματίες που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ένα συμπόσιο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες, ενώ οι δικηγόροι του είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να παραπέμψουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ναστάζε είναι ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός που καταδικάζεται από δικαστήριο στη Ρουμανία από την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

«Αυτή η απόφαση ανοίγει μια νέα εποχή για τη ρουμανική δικαιοσύνη στην οποία οι δικαστές δεν φοβούνται πλέον να καταδικάσουν ισχυρούς ανθρώπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Στεφάν, ειδική σε θέματα διαφθοράς στη «δεξαμενή σκέψης» Expert Forum.

Η ΕΕ ασκεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά ανάμεσα στους δημόσιους λειτουργούς. Η Ρουμανία, μαζί με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.