Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο άρχοντας του ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης, πρωταγωνιστεί με τα αυθεντικά τραγούδια του, στο διήμερο αφιέρωμα που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο άρχοντας του ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης, πρωταγωνιστεί με τα αυθεντικά τραγούδια του, στο διήμερο αφιέρωμα που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Διαχρονικά τραγούδια
Τραγικά επίκαιρος, αφού τα τραγούδια του αποτύπωναν τα βάσανα της φτώχειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την απελπισία και τον αγώνα των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ζωή, ο Μάρκος Βαμβακάρης μιλά κατευθείαν στην ψυχή μας, αυτούς του δύσκολους καιρούς.
Οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος, Δημήτρης Νικολούδης, Στέλιος Βαμβακάρης και Εβελίνα Αγγέλου, με τη συμμετοχή των Vinicio Capossela, Νέα Τάξη Πραγμάτων ΝΤΠ και Στίχοιμα, θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο με τα ατόφια και αθάνατα τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη, που επέλεξε η Λίνα Νικολακοπούλου, καθώς εικόνες από την όμορφη Σύρα θα αποτελούν το ζωντανό σκηνικό, μέσα από την προβολή βίντεο που γυρίστηκε ειδικά για αυτό το αφιέρωμα.
Ο σπουδαίος δημιουργός
Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στη Σύρα, το 1905, και ήρθε στον Πειραιά, το 1917. Αυτά τα δύο λιμάνια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλη του την πορεία, αφού οι μνήμες της γενέτειρας του ήταν πάντα ζωντανές και οι πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά τον ενέπνευσαν με τις παραδόσεις τους.
Δουλεύοντας σαν λιμενεργάτης, μεταφορέας κάρβουνου και σφαγέας, ήρθε σε άμεση επαφή με ανθρώπους του μόχθου και του περιθωρίου και έγραψε για τις ταλαιπωρίες και τους καημούς τους.
Το 1933 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, ενώ, δύο χρόνια αργότερα έγραψε την περίφημη «Φραγκοσυριανή», η οποία έγινε το πιο διάσημο χασάπικο στον πλανήτη.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν η δικτατορία του Μεταξά, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος. Βιώνοντας τις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας και έχοντας μία σκληρή ζωή, εξέφραζε τα συναισθήματα του μέσα από τα τραγούδια του και επέβαλε το μπουζούκι στην ελληνική δισκογραφία.
Έβαλε τον θεμέλιο λίθο στο ρεμπέτικο και ενέπνευσε όλους τους μετέπειτα συνθέτες. Έφυγε από τη ζωή το 1972.
Ταυτότητα παράστασης: αφηγητής: Χρήστος Στέργιογλου, επιλογή ρεπερτορίου - ιδέα - καλλιτεχνική διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου, σκηνογραφία: Αγγελος Μέντης, ενδυματολογική επιμέλεια - εικαστική συνεργασία: Δανάη Κουρέτα, σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος, σκηνοθεσία βίντεο: Νίκος Σκαρέντζος, σχεδιασμός ήχου: Παναγιώτης Πετρονικολός, διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου - ARTος & Θέαμα.
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίου: κάτω διάζωμα: 30 ευρώ, άνω διάζωμα: 15 ευρώ, φοιτητικό (μόνο στο άνω διάζωμα), ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.