Κόσμος
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 05:57

Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε ξενοδοχείο

Επίθεση σε δημοφιλές ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Κάργκα, στα προάστια της Καμπούλ, πραγματοποίησαν αντάρτες ταλιμπάν, κρατώντας ομήρους. Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τουλάχιστον 40 πολίτες και σκότωσαν δύο αντάρτες, ωστόσο η πολιορκία συνεχίζεται.

Επίθεση σε δημοφιλές ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Κάργκα, στα προάστια της Καμπούλ, πραγματοποίησαν αντάρτες ταλιμπάν, κρατώντας ομήρους.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τουλάχιστον 40 πολίτες και σκότωσαν δύο αντάρτες, ωστόσο η πολιορκία συνεχίζεται.

«Δεκάδες άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι μέσα στο ξενοδοχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σεντίκ Σεντίκι, σημειώνοντας πως «οι εξεγερμένοι χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών, ενώ στη διάρκεια της επίθεσης έχασαν επίσης τη ζωή τους ένας αστυνομικός και τρεις φρουροί του ξενοδοχείου.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ήδη δύο εξεγερμένους, όμως άλλοι δύο ή τρεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και στρατεύματα του δυτικού συνασπισμού έχουν αναπτυχθεί για να απωθήσουν τους δράστες της επίθεσης, στόχος της οποίας φαίνεται πως ήταν η αφγανική αστυνομία και οι πολίτες, σύμφωνα με την ISAF, τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Αφγανοί στρατιώτες σε 10 θωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ξενοδοχείο, μαζί με αστυνομικούς και ασθενοφόρα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Καμπούλ, Μοχάμεντ Ζαχίρ, η επίθεση άρχισε γύρω στις 23:30 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, όταν δύο ή τρεις καμικάζι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών εισέβαλαν στη δεξίωση ενός γάμου στο ξενοδοχείο Σποζμάι. Τουλάχιστον ένας από τους επιτιθέμενους ανατίναξε το γιλέκο του που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, δήλωσε ο Ζαχίρ.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση καμικάζι στο ξενοδοχείο. Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Αζμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, ανέφερε πως οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δύο ξενοδοχείων στα οποία συχνάζουν ξένοι, αν και μέχρι στιγμής μόνο μία επίθεση έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Η λίμνη Κάργκα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πικ-νικ. Στις όχθες της υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπου γίνονται συχνά γαμήλιες δεξιώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters