Ανησυχίες εκφράζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας που ανέλαβε καθήκοντα στην Ελλάδα, εν μέσω εντεινόμενων κοινωνικών εντάσεων και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Ανησυχίες εκφράζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας που ανέλαβε καθήκοντα στην Ελλάδα, εν μέσω εντεινόμενων κοινωνικών εντάσεων και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θυμίζει ολοένα πιο έντονα το κόμμα κατά της λιτότητας που ηττήθηκε στις εκλογές, μετά την ανάληψη της εξουσίας», αναφέρει στο σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.
«Τα κόμματα αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του λαού. Έτσι εξηγείται γιατί βλέπουμε κάποια μνημονιακά κόμματα να αλλάζουν τη στάση τους στην προεκλογική περίοδο, υιοθετώντας θέσεις κατά της συμφωνίας διάσωσης», εξηγεί στο διεθνές πρακτορείο ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της Marc.
«Η λήψη πολιτικών αποφάσεων σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας είναι πάντα δύσκολη και στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνασπισμού οι δυσκολίες μεγεθύνονται», σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Υπάρχει έντονη πίεση από την Αριστερά, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βασίλη Μοναστηριώτη από το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics, η διεθνής κοινότητα θα δείξει υπομονή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον ως τα τέλη Σεπτέμβρη. Όπως δήλωσε στο CNN, «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα επιτακτικά προβλήματα της οξείας φτώχειας που πλήττει ορισμένα τμήματα της κοινωνίας και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής».
Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις σπάνιες νίκες του ευρώ, ωστόσο, η ευφορία δεν κράτησε για πολύ, μεταδίδει ο Economist. Όπως εξηγεί το περιοδικό, αυτό οφείλεται στα πολλά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η χώρα. Πάνω απ’ όλα, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να πείσει τους Έλληνες που πλήττονται από τη λιτότητα να αποδεχθούν τις περικοπές των κατώτερων μισθών, των συντάξεων και των δαπανών, καθώς και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Ακόμη, όμως, και εάν οι δανειστές της Ελλάδας δώσουν μια ανάσα στη χώρα, με κάποια μείωση των επιτοκίων ή παράταση των δανείων, η απειλή της εξόδου από το ευρώ θα παραμένει», προειδοποιεί το βρετανικό περιοδικό. «Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη. Όσο απειλείται με έξοδο από το ευρώ, θα συνεχίζει να σημειώνει ύφεση, οι στόχοι του προγράμματος λιτότητας δεν θα επιτυγχάνονται και οι πολιτικές συνθήκες θα οδηγούνται στα άκρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Μια σαθρή κυβέρνηση συνεργασίας αναλαμβάνει τα ηνία στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα των The New York Times, το οποίο θεωρεί μάλλον απίθανο να εξαντλήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα την τετραετία.
Η Ελλάδα έχει πάλι μια κυβέρνηση, ικανή προς δράση και προσανατολισμένη στην Ευρώπη, γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.
Στα περισσότερα δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών σελίδων του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται το γεγονός της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον Βασίλη Ράπανο.
Στη σχετική ανταπόκριση του Μίχαελ Μάρτενς με τίτλο «Ακομμάτιστος τραπεζίτης αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών» η FAZ, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο υπουργείο της κυβέρνηση αναλαμβάνει ο κ. Ράπανος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πανεπιστημιακός, ο οποίος εξαιτίας της δράσης του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας περιγράφεται από τα ελληνικά μίντια ως «αριστερός τραπεζίτης».
Πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη στην προγραμματική συμφωνία, ξεκίνησε η σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή της νέας κυβέρνησης» γράφει η εφημερίδα Die Welt. Υπό μία έννοια, η ηγεσία της χώρας θέλει να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ως «τετρακέφαλη ύδρα». Η αντίσταση των Ευρωπαίων σε ένα τέτοιο σχήμα εμπεριέχει κινδύνους. Ποια (πολιτικά) κεφάλια μπορούν να υποκύψουν στην Ελλάδα αν η Ευρώπη δεν υποχωρήσει στα αιτήματα της Αθήνας;
Σε διαφορετικό κλίμα κινείται το άρθρο της Financial Times Deutschland στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι χώρες σε κρίση είναι σήμερα πιο ανταγωνιστικές». Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της περιφέρειας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, όπως αποκαλύπτει αδημοσίευτη έκθεση της εταιρίας ερευνών The Conference Board που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας.
Σε άρθρο με τίτλο «Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα» και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διαπιστώνει αισθητή βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών σε κρίση. «Παρά το αίτημα της Ισπανίας για βοήθεια και τη νίκη μετριοπαθών δυνάμεων στις ελληνικές εκλογές το κλίμα στις αγορές δεν είναι καλό. Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία δείχνει ωστόσο ότι οι εξελίξεις είναι πολύ καλύτερες από το κλίμα. Με βάση το 1998 τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν στην Ελλάδα μείωση του μισθολογικού κόστους από το 140% το 2009 στο 123%.