Κόσμος
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 20:28

Μην υποτιμάτε τις επιδόσεις της Ελλάδας

Σε άρθρο με τίτλο «Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διαπιστώνει αισθητή βελτίωση στην Ελλάδα.

«Παρά το αίτημα της Ισπανίας για βοήθεια και τη νίκη μετριοπαθών δυνάμεων στις ελληνικές εκλογές το κλίμα στις αγορές δεν είναι καλό. Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία δείχνει ωστόσο ότι οι εξελίξεις είναι πολύ καλύτερες από το κλίμα.

Με βάση το 1998 τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν στην Ελλάδα μείωση του μισθολογικού κόστους.

Θετικά είναι τα μηνύματα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σε κάθε μια από τις 5 χώρες σε κρίση τα ελλείμματα έχουν μειωθεί. Το σύνολο του ελλείμματος και στις 5 χώρες ανέρχονταν το 2008, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα 320 δισ. δολάρια, ενώ το 2012 περιορίστηκε στα 103 δισ.

Βελτίωση παρατηρείται και στα δημοσιονομικά: Η Ελλάδα για παράδειγμα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΔΝΤ, από το 37 δισ. δολάρια το 2009 στα 15 δισ. το 2012... Πριν την κρίση αδιαφορούσαμε για τις κακές οικονομικές επιδόσεις. Τώρα όμως δεν θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τις καλές».

«Οι χώρες σε κρίση είναι σήμερα πιο ανταγωνιστικές» επιγράφεται άρθρο και των Financial Times Deutschland στο οποίο επισημαίνεται: «Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της περιφέρειας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, αποκαλύπτει αδημοσίευτη έκθεση της εταιρίας ερευνών The Conference Board που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας. Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν δρομολογήσει τη σύγκλιση με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με γοργούς ρυθμούς.

Η μακροοικονομική σύγκλιση οφείλεται και στην ταυτόχρονη αύξηση του μισθολογικού κόστους ανά τεμάχιο στη γερμανική βιομηχανία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σημειώνεται στην έκθεση.

Το συμπέρασμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη πολλών οικονομολόγων στη Γερμανία, οι οποίοι αποκλείουν ότι οι χώρες του ευρώ σε κρίση μπορούν να σταθούν στα πόδια παραμένοντας στην ευρωζώνη.

Ηδη από τις αρχές του 2010 χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν κάνει μετρήσιμες προόδους: "Στην Ελλάδα το μισθολογικό κόστος μειώθηκε το 2010 και 2011 κατά 5%, μια σημαντική μείωση", τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρΕίας ερευνών, Μπαρτ βαν Αρκ. Με τη μείωση των μισθών η ελληνική οικονομία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της μέσα στα τελευταία δύο χρόνια περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, σημειώνεται στην έκθεση.

DEUTSCHE WELLE