Έντονες οι αντιδράσεις από πολλές κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής μετά την απόφαση της Γερουσίας να αποπέμψει τον πρόεδρο Φερνάντο Λούγκο και τα καθήκοντά του ανέλαβε ο Φεντερίκο Φράνκο.
Έντονες οι αντιδράσεις από πολλές κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής μετά την απόφαση της Γερουσίας να αποπέμψει τον πρόεδρο Φερνάντο Λούγκο.
Η Γερουσία αποφάσισε χθες την αποπομπή του με 39 ψήφους υπέρ και 4 κατά και τα καθήκοντά του ανέλαβε ο Φεντερίκο Φράνκο.
Ο Φερνάντο Λούγκο κατηγορείται για «πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του» μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με 17 νεκρούς που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα βορειοανατολικά της χώρας μεταξύ της αστυνομίας και των αγροτών.
Ο ίδιος αποδέχτηκε την απόφαση της Γερουσίας και κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ήρεμοι. Ωστόσο έξω από το Κογκρέσο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λούγκο και αστυνομικούς.
Η διαδικασία της αποπομπής επικρίθηκε έντονα από αριστερούς ηγέτες στη Νότια Αμερική. «Αυτό που συνέβη είναι εντελώς παράνομο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, είπε ότι δεν θα επικυρώσει το πραξικόπημα, κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».
Οι πρόεδροι της Βολιβίας Έβο Μοράλες και της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες διεμήνυσαν επίσης ότι δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν την «παράνομη» κυβέρνηση του Φράνκο.
Η Παραγουάη αντιμετώπισε πολιτική αστάθεια επί σειρά ετών, ενώ αποτελεί επί δεκαετίες κέντρο των λαθρέμπορων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τις τράπεζές της για ξέπλυμα χρήματος.
Οι υποστηρικτές του Λούγκο ήλπιζαν ότι θα αντιμετώπιζε την εκτεταμένη διαφθορά και το τεράστιο εισοδηματικό χάσμα στη χώρα. Προσπάθησε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, όπως η ανακατανομή της γης σε φτωχούς αγρότες όμως η προσβολή του από καρκίνο τον εξασθένισε ενώ μια σειρά από σκάνδαλα με εξώγαμα παιδιά έβλαψε την εικόνα του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP