Οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο είναι πιθανό να δουν, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, τη θάλασσα που βρέχει την περιοχή τους να «φουσκώνει» ακόμη και κατά 15 εκατοστά.
Οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο είναι πιθανό να δουν, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, τη θάλασσα που βρέχει την περιοχή τους να «φουσκώνει» ακόμη και κατά 15 εκατοστά. Σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, η άνοδος της στάθμης των υδάτων στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών έως το τέλος του αιώνα θα κυμανθεί μεταξύ 42 και 168 εκατοστών.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των πολιτειών που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, επιφυλάσσει ιδιαίτερα ανησυχητικά νέα για την Καλιφόρνια. Οι ερευνητές του συμβουλίου είδαν ότι τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν ταχύτερα νοτίως του Ακρωτηρίου Μεντοσίνο, του δυτικότερου σημείο της πολιτείας, απ' ό,τι βορειότερα, δηλαδή στο Όρεγκον ή στη Ουάσιγκτον.
Η πρόβλεψη είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 140 εκατοστών, σημειώνουν οι ερευνητές. Η δική τους παγκόσμια πρόβλεψη είναι επίσης μεγαλύτερη από αυτήν της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική αλλαγή, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 18 και 58 εκατοστών.
Η διαφοροποίηση στην περίπτωση της Καλιφόρνια δεν οφείλεται μόνο στο λιώσιμο των πάγων. «Υπάρχουν δύο παράμετροι στην περιφερειακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας», όπως εξηγεί ο Ρόμπερτ Νταλράιμπλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευκρινίζει ότι δεν είναι μόνο η θάλασσα που ανεβαίνει, αλλά και η ξηρά, η οποία μετακινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω. Κάποιο ρόλο διαδραματίζει επίσης ο παράγοντας Ελ Νίνιο και Λα Νίνια.
Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, το ίδιο ενδέχεται να συμβαίνει και με την ξηρά σε κάποια σημεία, είτε εξαιτίας της κίνησης των τεκτονικών πλακών είτε λόγω της επαναφοράς της γης σε περιοχές που κάποτε ήταν καλυμμένες με πάγο. Όπως λέει ο Νταλράιμπλ, χωρίς τον πάγο να την «σπρώχνει» προς τα κάτω, η γη σε κάποιες τοποθεσίες της βόρειας Ουάσιγκτον για παράδειγμα, μετακινείται ανοδικά. «Εάν η ξηρά ανεβαίνει, τότε οι κάτοικοι αυτής της έκτασης θα έχουν την αίσθηση ότι η στάθμη της θάλασσας πέφτει».
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, όπου υπάρχουν μεγάλα αεροδρόμια και πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, βρίσκεται ήδη λίγα εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και μια άνοδος θα ήταν καταστροφική. Περαιτέρω άνοδο, επισημαίνουν, θα μπορούσε να προκαλέσει ένας ισχυρός σεισμός.