Πολιτιστικά
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 10:43

Έκθεση για το πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας

Το δημοφιλέστερο νόμισμα της αρχαιότητας, το νόμισμα που ξεπέρασε τα όρια των Αθηνών και ταξίδεψε - περνώντας από χέρι σε χέρι και σφραγίζοντας συναλλαγές- σε όλο τον κόσμο, διαχρονικά λαμπερό, τοποθετείται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της γενέτειρας πόλης, διατηρώντας αέναα την μη εξαγοράσιμη αξία του.

Το δημοφιλέστερο νόμισμα της αρχαιότητας, το νόμισμα που ξεπέρασε τα όρια των Αθηνών και ταξίδεψε - περνώντας από χέρι σε χέρι και σφραγίζοντας συναλλαγές- σε όλο τον κόσμο, διαχρονικά λαμπερό, τοποθετείται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της γενέτειρας πόλης, διατηρώντας αέναα την μη εξαγοράσιμη αξία του.

Η έκθεση «Αθηναϊκές Γλαύκες», παρουσιάζεται, από χθες, στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Σταδίου 40, στην Αθήνα.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τη Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας, αποτελεί αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, την «Αθηναϊκή Γλαύκα», το τετράδραχμο της πόλεως των Αθηνών, με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην εμπρόσθια και τη γλαύκα στην οπίσθια όψη.Το νόμισμα αυτό ξεπέρασε τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιείτο ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ιστορία της νομισματοκοπίας των Αθηνών Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών, ξεκινώντας από τα πρώτα νομίσματα, που κόπηκαν περί τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.. Ακολουθούν οι πρώτες γλαύκες, οι γλαύκες του «Χρυσού αιώνα του Περικλή», οι εκδόσεις του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και τα Στεφανηφόρα ή «Τετράδραχμα Νέας Τεχνοτροπίας» του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ., με τα οποία φθάνει στο τέλος της η αθηναϊκή νομισματοκοπία.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι αθηναϊκές απομιμήσεις, δηλαδή νομίσματα που εκδόθηκαν από ξένους δυνάστες και από περιοχές απομακρυσμένες, και τα οποία χρησιμοποιούν ως πρότυπο τις αθηναϊκές γλαύκες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αθηναϊκό δεκάδραχμο, ένα από τα πιο σπουδαία νομίσματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζει τους ίδιους εικονογραφικούς τύπους με αυτούς των τετραδράχμων, με ορισμένες, ωστόσο, βασικές διαφορές.

Από τη δραχμή στο ευρώ

Το αθηναϊκό τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα την περίοδο της ακμής της Αθήνας, τον 5ο αιώνα π.Χ., έως και την εποχή του Μεγάλου Αλαξάνδρου, οπότε επικράτησαν τα μακεδονικά νομίσματα. Γινόταν δεκτό στις συναλλαγές σε όλο τον ελληνικό κόσμο, ακόμα και στις πόλεις εκείνες οι οποίες δεν κρατούσαν φιλική στάση προς την Αθήνα. Στη μία όψη του απεικονίζεται η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα (κουκουβάγια). Το νόμισμα αυτό ήταν πιο γνωστό απλώς ως αθηναϊκή γλαύκα. Αιώνες αργότερα, η γλαύκα του αθηναϊκού τετράδραχμου απεικονίζεται και πάλι στην ελληνική εθνική όψη του κέρματος του ενός ευρώ.

Στο τέλος της εκθέσεως, παρατίθενται νομίσματα της νεώτερης Ελλάδος έως και το κέρμα του ενός ευρώ, στα οποία επιβιώνουν στοιχεία της γλαύκας των Αθηνών. Την έκθεση συνοδεύει σχετικό έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: έως και τον Ιανουάριο του 2013. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 8π.μ. - 2.30μ.μ., Παρασκευή: 8π.μ. - 2μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης