«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τη συριακή αεράμυνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Τουρκία. Ερντογάν: Η συνετή αντίδραση της Αγκυρας δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τη συριακή αεράμυνα, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Τουρκία.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ μετά από σχετικό αίτημα της Αγκυρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2200729 , ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε σε αυστηρό ύφος τη Δαμασκό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτραπούν άλλα τέτοια επεισόδια και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ανάλογου περιστατικού, το ΝΑΤΟ θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.
«Οι νατοϊκοί σύμμαχοι καταδίκασαν έντονα αυτή την απόλυτα απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε, ξακαθαρίζοντας πως η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι αδιαίρετη. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το άρθρο 5 της συνθήκης της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο μία επίθεση σε ένα κράτος-μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών της Συμμαχίας.
«Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «εχθρική πράξη» εκ μέρους της Συρίας και «δειλή επίθεση του καθεστώτος Ασαντ», διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η συνετή αντίδραση της Αγκυρας δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.
«Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση από τη Συρία. Και μετά λένε αναίσχυντα ότι είναι φίλοι μας. Πρόκειται για μια εχθρική πράξη», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του AKP, στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι σχόλια για να απενοχοποιηθεί η Συρία απ' αυτή τη δειλή επίθεση του καθεστώτος Ασαντ «δεν συνιστούν υπεύθυνη συμπεριφορά».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εφεξής αλλάζουν οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και πλέον όποια στρατιωτική μονάδα της Συρίας πλησιάζει στα σύνορα με την Τουρκία θα θεωρείται ως απειλή και στρατιωτικός στόχος.
Η Τουρκία δεν θα επιδοθεί σε πολεμοκαπηλεία, όμως η επίθεση εναντίον του τουρκικού αναγνωριστικού -η οποία όπως τόνισε, ήταν εσκεμμένη- δεν θα μείνει αναπάντητη, ξεκαθάρισε ο Ερντογάν για να επαναλάβει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί άλλες απειλές από τη Συρία στα σύνορά της.
«Η κατάρριψη του F-4 δείχνει πως το καθεστώς του Ασαντ έχει γίνει μια ανοικτή και κοντινή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως και για τον ίδιο το λαό του», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει το συριακό λαό μέχρι να πέσει το καθεστώς του Ασαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «αιματοβαμμένο δικτάτορα». «Ο συριακός λαός είναι αδελφός μας. Η Τουρκία θα υποστηρίξει το συριακό λαό με όλους τους απαραίτητους τρόπους μέχρι να σωθεί από την καταπίεση, από τη σφαγή, απ' αυτό τον αιματοβαμμένο δικτάτορα και την κλίκα του», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Μόσχα: «Όχι» σε μέτρα που οδηγούν σε κλιμάκωση
Στη Μόσχα εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος σημειωτέον αναμένεται να οριστεί σύντομα μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε την ελπίδα να μη ληφθούν από νατοϊκής πλευράς μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από τη Συρία και την υπονόμευση της πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση.
Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό σημάδι» την προσφυγή της Τουρκίας, καθώς όπως υποστήριξε από αυτή προκύπτει πως «υπάρχει και το σενάριο της κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από τη Συρία».
Σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti, εκτίμησή του είναι ότι στην παρούσα κατάσταση η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να δημιουργήσει συνθήκες για τη μετακίνηση της πολεμικής κατάστασης σε κανάλι πολιτικής διαδικασίας και πρωτίστως να παρακινήσει όλες τις συριακές πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναζητήσουν πολιτική λύση», ενώ ο έλεγχος της όλης διαδικασίας «πρέπει να παραμείνει στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αίσθηση πάντως, έχει προκαλέσει τηλεγράφημα του Ria Novosti χθες Δευτέρα, το οποίο επικαλούμενο ειδικούς αναλυτές, μετέδωσε ότι το τουρκικό αεροσκάφος δοκίμαζε τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και η κατάρριψή του δείχνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Συρία.
Τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν πλέον για «κατασκοπευτικό τουρκικό αεροσκάφος», που κατερρίφθη, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι πιθανόν το τουρκικό αεροσκάφος «επιθεωρούσε» τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Κέντρου Ανάλυσης του Παγκοσμίου Εμπορίου Όπλων, Ίγκορ Κορότσενκο, πιθανός στόχος του τουρκικού F4 ήταν «να ενεργοποιήσει, άρα και να αποκαλύψει, τα συριακά πυραυλικά συστήματα και τα ραντάρ τους» και εν συνεχεία να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν κλείνει η ρωσική βάση στη Συρία
Τέλος, ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ διέψευσε πληροφορίες ότι η Ρωσία ετοιμάζει την εκκένωση της ναυτικής της βάσης στην Ταρτούς της Συρίας. «Η Ρωσία δεν προτίθεται να κλείσει τη βάση του Στόλου της στην Ταρτούς», δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη.