Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 14:21

Στην τρόικα ανατέθηκαν οι συζητήσεις με Κύπρο

Στην τρόικα ανέθεσε το Eurogroup τη διενέργεια συζητήσεων με τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της στήριξης προς την Κύπρο και οι πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί, μετά την προσφυγή της Λευκωσίας στο μηχανισμό στήριξης.

Τη διενέργεια συζητήσεων με τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της στήριξης προς την Κύπρο και οι πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί, ανέθεσε το Eurogroup στην τρόικα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Όπως διευκρίνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τις σχετικές εργασίες θα διευθύνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στη συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου, είτε νωρίτερα, όπως έχει συμβεί συχνά κατά το παρελθόν με άλλα κράτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν αποσαφήνισε ακόμη ότι, εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου, τότε θα ισχύσει ό,τι έχει αποφασιστεί και με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι δε δέχεται πλέον τα ομόλογα του κυπριακού δημοσίου ως εξασφάλιση για να παράσχει ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο μεταξύ πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη τηλεφωνική διάσκεψη με θέμα την Κύπρο και την Ισπανία.

Η κυπριακή κυβέρνηση, την ίδια ώρα, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τους όρους της οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Κύπρο, μετά από την υποβολή της αίτησης της Λευκωσίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται πως δεν θα τεθεί θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου. Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ακόμη ότι ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό, η Κύπρος αναμένει και τις απαντήσεις για διακρατικό δάνειο, το οποίο θα δώσει στη χώρα, μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της βοήθειας, επισήμανε ότι στην απόφαση για υποβολή αίτησης στο μηχανισμό στήριξης δεν γίνεται αναφορά σε ποσά, καθώς αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση.

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το κόστος της διάσωσης ίσως φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μισό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας.

Επικρίσεις από τα κόμματα

Στο μεταξύ, κριτική στους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης ασκούν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «οι λανθασμένες εκτιμήσεις, η αδράνεια και η απραξία της κυβέρνησης, άφησαν το κράτος αθωράκιστο», επισήμανε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο μηχανισμός στήριξης και εκτίμησε ότι τα προβλήματα της οικονομίας είναι διαχειρίσιμα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, σημείωσε ότι «δεν αναμένεται να επιβληθούν στην Κύπρο, μνημονιακοί όροι όπως έγινε με την Ελλάδα». Στόχος της προσφυγής, πρόσθεσε, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναχρηματοδότησης των δημοσίων οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια φέρει ακεραία την ευθύνη για το κατάντημα της Κύπρου και οφείλει να την αναλάβει και να απολογηθεί στον κυπριακό λαό». Οι κινδυνολόγοι, σημείωσε, αποδείχθηκαν τελικά προφήτες, είχαν δίκαιο και έπρεπε να είχαν εισακουστεί.

Με τη σειρά του πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «τραγική συγκυρία» λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποβάλλουμε αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό. Είπε επίσης ότι η απογευματινή σύσκεψη για την οικονομία συγκαλείται κατόπιν εορτής.

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου, υποστήριξε ότι η ένταξη στον μηχανισμό δεν πρέπει να στοχεύει στο κλείσιμο των ελλειμμάτων, αλλά στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας.

Στηρίζει την απόφαση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέφρασε, πάντως, τη στήριξή της στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Σ΄ αυτές τις δύσκολες οικονομικά περιόδους, κατά τις οποίες τα δημόσια οικονομικά δέχονται ήδη έντονες πιέσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Είναι επίσης απαραίτητο, προσθέτει η Κεντρική Τράπεζα, να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανές μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.

Επισημαίνει παράλληλα πως η οικονομική στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται κατά τρόπο έγκαιρο και μεθοδικό, με παράλληλη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νήσου και της οικονομίας γενικότερα.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπογραμμίζει ότι επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να συμβάλει στην εξασφάλιση της επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ