Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 16:17

Μία ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια που γράφεται μόνη της

Τα λήμματα της online εγκυκλοπαίδειας που έχει στα σκαριά η αμερικανική εταιρεία Raytheon BBN μοιάζουν με αυτά της Wikipedia. Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι ότι σε καμία καταχώριση δεν έχει παρέμβει ανθρώπινο χέρι.

Τα λήμματα της online εγκυκλοπαίδειας που έχει στα σκαριά η αμερικανική εταιρεία Raytheon BBN μοιάζουν με αυτά της Wikipedia, αφού κάθε καταχώριση - για ένα ιστορικό γεγονός, ένα διάσημο πρόσωπο ή κάποιον δημόσιο και ιδιωτικό οργανισμό - περιλαμβάνει ένα λεπτομερές κείμενο, γραμμένο σε απλά αγγλικά με ελάχιστα συντακτικά ή εκφραστικά λάθη. Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι ότι σε καμία καταχώριση δεν έχει παρέμβει ανθρώπινο χέρι, για να προσθέσει τις εκατοντάδες πληροφορίες που αυτό περιέχει.

Αντίθετα, όλα τα λήμματα έχουν δημιουργηθεί από το λογισμικό που έχει αναπτύξει η Raytheon, το οποίο για αυτό τον σκοπό αντλεί στοιχεία από περισσότερα από 40 δημοσιογραφικά σάιτ, αγγλικά, κινεζικά και αραβικά. Μάλιστα, εκτός από το να συντάσσει νέες καταχωρίσεις, το λογισμικό εμπλουτίζει συνεχώς τα ήδη υπάρχοντα λήμματα, από ειδήσεις που εμφανίζονται στις ιστοσελίδες.

Το μόνο ίσως αρνητικό είναι πως η εγκυκλοπαίδεια αυτή δεν θα είναι ανοικτής πρόσβασης. Αντίθετα, αυτοί που θα ξεκινήσουν να τη χρησιμοποιούν σε λίγους μήνες, είναι οι αναλυτές των διάφορων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Με σκοπό οι αναλυτές να εξοικονομούν χρόνο όταν ετοιμάζουν τις μελέτες τους, θα μπορούν να συμβουλεύονται την εγκυκλοπαίδεια για να πάρουν μία ιδέα για τα άτομα, τα κράτη ή τις οργανώσεις που εμπλέκονται σε κάθε ανάλυση. Μάλιστα, σύντομα το λογισμικό θα αντλεί υλικό από εκατοντάδες ιστοσελίδες, και από ακόμη περισσότερες γλώσσες. Επίσης, θα αξιοποιεί μία τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, για να «ενημερώνεται» και από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αν και μπορεί κάλλιστα κανείς να αμφιβάλλει για τα οφέλη από τη συγκεκριμένη εφαρμογή του λογισμικού, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες να «προικίσουν» τα μηχανήματα με νοημοσύνη, για να διαβάζουν όπως περίπου και ο άνθρωπος. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa) και αντιλαμβάνεται κάθε κύριο όνομα, περιοχή ιστορικό γεγονός ή περιοχή ως «οντότητα».

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αντιπαραβάλλει διάφορες «οντότητες», βρίσκοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Έτσι, για παράδειγμα μπορεί να καταλαβαίνει ότι η φράση «η Μαρία Ζάννου είχε παντρευτεί τον Γιώργο Σεφέρη» είναι ισοδύναμη με την «η Μαρία Ζάννου ήταν σύζυγος του Γιώργο Σεφέρη», και δεν τις συγχέει.

Βέβαια, υποστηρίζει η Raytheon, το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις όπως, όταν εντοπίζει σε διάφορα σάιτ αντιφατικές πληροφορίες για το ίδιο λήμμα, να καταφέρνει να κρίνει ποιες από αυτές είναι οι αξιόπιστες. Επίσης, το «στοίχημα» στο μέλλον είναι να μπορεί να καταλάβει πότε μία ανάρτηση περιέχει ψευδή στοιχεία επειδή αυτός που την έγραψε ήθελε να κάνει χιούμορ ή απλώς να υπερβάλλει. Βελτιώσεις που μακάρι να οδηγήσουν και σε περισσότερες εφαρμογές, όπως σε εκπαιδευτικά πρότζεκτ.