Πολιτική
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 12:25

Προετοιμασία εν όψει Συνόδου Koρυφής

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Στις 17.00 η αναχώρηση του Κάρολου Παπούλια για τις Βρυξέλλες με αεροπλάνο της γραμμής. Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι.

Ολοκληρώθηκε η σειρά συσκέψεων στο Προεδρικό Μέγαρο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τον Κάρολο Παπούλια να δέχεται σήμερα το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ακολούθως, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο πριν τις 13.00 ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι. Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ όπως έγινε γνωστό, το βράδυ θα μιλήσει και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Κάρολος Παπούλιας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες με αεροπλάνο της γραμμής στις 17.00 και λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα θα έχει συνάντηση (στις 21.30 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να λάβει μέρος στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αύριο Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Αυστρίας κ. Φάιμαν και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο Κάρολος Παπούλιας μεταφέρει στις Βρυξέλλες, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς απευθύνεται προσωπικά στους ομολόγους του, τονίζοντας ότι οι Ελληνες αποφάσισαν με τις εκλογές να μείνουν στο ευρώ και πως αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.

Αφού επισημαίνει ότι ο ελληνικός υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες και μέσω της ψήφου του ζητεί από τους εταίρους να προστεθούν πολιτικές ανάπτυξης, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στην ανάγκη τροποποίησης του μνημονίου, πρώτα προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης και στη συνέχεια, προς την ελάφρυνση ορισμένων πολιτικών που δεν απέδωσαν.

Σε δηλώσεις του μετά τη ημίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης , χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει και θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, καθώς «η ύφεση και η απουσία ανάπτυξης δεν είναι μόνο ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά γίνεται συνολικότερο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη». Κατά συνέπεια, τόνισε, «η ένταξη στην οικονομική διακυβέρνηση του μεγέθους της ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι μία σημαντική διεκδίκηση», όπως και «η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», προκειμένου όπως είπε, «να εξασφαλιστούν οι ρυθμίσεις που είναι δυνατόν να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία», δεδομένου ότι «τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη βάση του μνημονίου, δεν είναι μόνο αδυσώπητα, αλλά και αναποτελεσματικά».

Απουσία σχεδίου και διαπραγματευτικής γραμμής καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Tα τρία μνημονιακά κόμματα που πήραν εντολή να κυβερνήσουν, εξήντλησαν όλο το σχεδιασμό τους στην αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και στην αποδόμηση του προγράμματός του και τώρα σ’ αυτές τις υψηλές απαιτήσεις διεκδίκησης και επαναδιαπραγμάτευσης, δεν έχουν κανένα σχέδιο και καμιά οργάνωση, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μακάρι να μην δικαιωθούμε και να έχουμε άδικο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο έτοιμοι για διαπραγμάτευση δεν ήταν, αλλά ούτε καν έτοιμοι να συγκροτήσουν με επάρκεια ένα κυβερνητικό σχήμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάλογη ήταν η κριτική στην κυβέρνηση και από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κλήθηκε για ανταλλαγή απόψεων εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

«Οι Έλληνες πολίτες ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το ελληνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Ποιες είναι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, ποιες οι επιδιωκόμενες συμμαχίες, τι ζητάει η τρικομματική συγκυβέρνηση ως συμβολή και βοήθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση ... Το κοινό σχέδιο που ανακοίνωσαν τα τρία κόμματα έχει ελάχιστα πράγματα σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής», παρατήρησε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και προέβλεψε ότι το κεφάλαιο Ελλάδα δεν θα είναι το «κυρίως πιάτο» στην Σύνοδο Κορυφής.

«Η κρίση στην Ισπανία – Ιταλία μαζί με την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα για να βάλεις στο τραπέζι την ανάγκη να απαλλαγεί η Ελλάδα από την θηλιά του μνημονίου», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης και κατέληξε λέγοντας πως «η κυβέρνηση μέχρι τώρα, δεν μας έχει καλέσει να ανταλλάξουμε απόψεις πριν από την Σύνοδο Κορυφής».