Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 00:40

Ένα «χάπι» που αντικαθιστά τις ενέσεις

Τέλος στις βελόνες και τις σύριγγες θέλει να δώσει το «χάπι» uPill, ανακουφίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος, και χρειάζεται να κάνουν ακόμη και σε καθημερινή βάση ενέσεις.

Τέλος στις βελόνες και τις σύριγγες θέλει να δώσει το «χάπι» uPill, ανακουφίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος, και χρειάζεται να κάνουν ακόμη και σε καθημερινή βάση ενέσεις. Μέχρι σήμερα, τα φάρμακα για ασθένειες σαν τις παραπάνω μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο ενδοβλέβια ή ενδομυϊκά, καθώς δεν απορροφώνται από τους ιστούς του πεπτικού συστήματος αρκετά γρήγορα για να μπορεί να τα πάρει κανείς από το στόμα.

Τώρα όμως, η εταιρεία βιοϊατρικών εφαρμογών ZetrOZ έχει αναπτύξει μία συσκευή που καταπίνεται από το στόμα και μπορεί να ξεπεράσει το μειονέκτημα στον τρόπο λειτουργίας των συμβατικών χαπιών. Πιο συγκεκριμένα, το uPill εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι, με τη χρήση υπερήχων σε μία περιοχή βιολογικού ιστού, ο ιστός αυτές θερμαίνεται και αυξάνει η διαπερατότητά του. Έτσι, η απορρόφηση του φαρμάκου γίνεται 10 φορές πιο γρήγορα.

Οι υπέρηχοι έως σήμερα έχουν αξιοποιηθεί από επιστήμονες που έχουν αναπτύξει συσκευές οι οποίες θερμαίνουν εξωτερικές περιοχές του σώματος, για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του δέρματος. Το uPill λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, κάνοντας την ίδια δουλειά εσωτερικά στο σώμα. Καταπίνοντας ο ασθενής το «χάπι», όταν αυτό θα φτάνει στο στομάχι, θα ενεργοποιεί μία μικροσκοπική διάταξη υπερήχων που θα αυξάνει τοπικά τη θερμοκρασία. Με συνέπεια το φάρμακο, το οποίο θα επικαλύπτει το «χάπι», να προλαβαίνει να απορροφηθεί από τους ιστούς. Στη συνέχεια, το uPill θα αποβάλλεται από το σώμα μέσω της εντερικής οδού, χωρίς να προκαλεί καμία παρενέργεια στον άρρωστο.

Για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, οι επιστήμονες της ZetrOZ χρειάστηκε να κατασκευάσουν τη μικρότερη διάταξη υπερήχων στον κόσμο. Το «χάπι» βρίσκεται ήδη σε φάση κλινικών δοκιμών σε πειραματόζωα και, αν αποδειχθεί η ασφάλειά του, αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και σε ανθρώπους. Όπως εκτιμά η εταιρεία, η εφεύρεσή της δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 2-3 χρόνια πριν διατεθεί στην αγορά. Και μάλιστα σε όχι απαγορευτική τιμή, καθώς δεν αναμένεται κάθε uPill να κοστίζει περισσότερο από 20-30 δολάρια.