Μια μεταβατική περίοδο στη Συρία με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προτείνει ο Κόφι Ανάν ως μέρος της επίλυσης της συριακής κρίσης. Σύμφωνα με διπλωμάτες, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.
Μια μεταβατική περίοδο στη Συρία με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προτείνει ο Κόφι Ανάν ως μέρος της επίλυσης της συριακής κρίσης. Σύμφωνα με διπλωμάτες, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.
Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη σε επίπεδο υπουργών, την οποία συγκάλεσε για το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.
Στη συνάντηση καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς και της Τουρκίας, της ΕΕ, του Ιράκ, του Κουβέιτ και του Κατάρ.
«Θα μπορούσε αυτή η πρόταση -για κυβέρνηση εθνικής ενότητας- να περιλαμβάνει τα μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και άλλων, καθώς στόχος είναι να μην αποκλειστεί ουδείς», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Αναν, στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, «η παρουσία των οποίων μπορεί να αμαυρώσει την πολιτική μετάβαση, να δυναμιτίσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης ή τις προσπάθειες συμφιλίωσης».
«Η περιγραφή που έκανε ο Αναν δείχνει πως ο Ασαντ μπορεί να εξαιρεθεί από την κυβέρνηση αυτή, όπως και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης», διευκρίνισε διπλωμάτης, επισημαίνοντας όμως πως τίποτε στην πρόταση Αναν δεν αποκλείει αυτομάτως τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου.
Πάντως, ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα δεχτούν το σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας αν δεν προβλέπει με σαφήνεια την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Η πρόταση παραμένει ασαφής σε εμάς αλλά μπορώ να σας πω ότι αν δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί, αυτό δεν θα το δεχτούμε», είπε ο Σαμίρ Νάσαρ, εκτελεστικό μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι οι πολυμερείς συνομιλίες σε σχέση με το σχέδιο διαμεσολάβησης του Αναν θα πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και να μην προκαθορίζουν τη μορφή μιας πιθανής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Η διεθνής σύνοδος στην Γενεύη έχει ως στόχο την στήριξη του σχεδίου Αναν και θα πρέπει να θέτει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό της βίας και την έναρξη ενός παν-συριακού εθνικού διαλόγου, όχι να προκαθορίζει το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σημείωσε ακόμη ότι θα ήταν λάθος να μην περιληφθεί το Ιράν στις συνομιλίες για τη Συρία που θα διεξαχθούν στην Γενεύη το Σάββατο.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, αναφέρει ότι μια πολιτική λύση είναι εφικτή στη Συρία και η αποστολή της UNSMIS είναι αναγκαία.
Σύμφωνα με το στρατηγό Μουντ, το συριακό καθεστώς και η ένοπλη αντιπολίτευση «αποφάσισαν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν με τη βία παρά ακολουθώντας το δρόμο της διπλωματίας».
Υπογραμμίζοντας το θάρρος των περίπου 300 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ο ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία προειδοποιεί: «Πρέπει να μάς επιτρέψουν να κάνουμε τη δουλειά μας».
Παρά τη δυσκολία της αποστολής, ο στρατηγός Μουντ είναι αντίθετος στην οπλοφορία των παρατηρητών του ΟΗΕ. «Το να θελήσει κάποιος να σκοτώσει έναν άοπλο παρατηρητή είναι πολύ πιο δύσκολο. Εάν είναι κάποιος οπλισμένος γίνεται νόμιμος στόχος», υποστηρίζει.
Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες των παρατηρητών έχουν διακοπεί από τις 16 Ιουνίου λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών συγκρούσεων, παρά το γεγονός ότι η αποστολή των παρατηρητών (UNSMIS) παραμένει στη Συρία.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters