Πολιτική
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 11:51

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

Ορκίστηκαν τα 300 μέλη της νέας Βουλής που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Από την τελετή απουσίαζε ο πρωθυπουργός, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Πώς μοιράστηκαν τα αριστερά έδρανα. Την Παρασκευή η εκλογή του προεδρείου.

Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου ορκίστηκαν τα μέλη της νέας Βουλής που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Όρκο στο κοράνι έδωσαν οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.

Από την τελετή απουσίαζε ο πρωθυπουργός, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος προήδρευσε του Σώματος ευχήθηκε στον κ. Σαμαρά, εκ μέρους όλων των βουλευτών, να είναι σύντομα κοντά τους.

Στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο επίσης οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες γνωστοποίησαν και επίσημα με τις επιστολές τους ότι επιλέγουν οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την εκλογική Περιφέρεια της Μεσσηνίας αντί της Αττικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Α΄Αθηνών αντί της Αχαΐας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την Α΄ Θεσσαλονίκης αντί του Ηρακλείου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τη Β΄Αθηνών αντί του Έβρου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την Α΄Αθηνών αντί της Β΄ Αθηνών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τη Β΄Αθηνών αντί της Αιτωλοακαρνανίας και η γενική γραμματέας του της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τη Β΄ Αθηνών αντί της Α΄Θεσσαλονίκης.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει ως εξής: ΝΔ 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, ΑΝ.ΕΛ 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17, ΚΚΕ 12.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουλίου.

Η χωροταξία

Σε ό,τι αφορά τις αψιμαχίες για τα αριστερά έδρανα της Βουλής, οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος κάθισαν στα έδρανα που βρίσκονται στο αριστερό άκρο της αίθουσας, όπου κάθονταν πάντοτε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε στα μπροστινά έδρανα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη από αριστερά πτέρυγα εδράνων, εκεί που στην προηγούμενη Βουλή καθόταν το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την πτέρυγα των εδράνων που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, ανάμεσα από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στα άνω έδρανα της αριστερής πτέρυγας θα καθίσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε κάποια έδρανα πίσω τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη διάταξη των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων οι υπάλληλοι της Βουλής είχαν «εξοπλιστεί» με σχεδιάγραμμα το οποίο επεδείκνυαν στους βουλευτές, ιδίως τους νεοεκλεγέντες, που προσέρχονταν στην αίθουσα.

Την Παρασκευή η εκλογή του προεδρείου

Αύριο Παρασκευή θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκλεγεί το νέο προεδρείο του Σώματος. Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του προέδρου της Βουλής η ΝΔ προτείνει τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Προς επίλυση παραμένει το θέμα του ζ΄ αντιπροέδρου ο οποίος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ