Από το πρωί του Σαββάτου ένας νέος αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό στις ανατολικές παρυφές της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το χώρο που περιλαμβάνει το μνημειακό μακεδονικό τάφο στην περιοχή του Φοίνικα. Το μνημείο ήρθε στο φως την άνοιξη του 1987, ακριβώς πίσω από το Νοσοκομείο Αγ. Παύλος, στο χώρο απ' όπου θα περνούσε τμήμα της ανατολικής περιφερειακής οδού. Μετά την ανασκαφή, η κατασκευή του δρόμου ολοκληρώθηκε, ενώ μία ελαφρά υπερυψωμένη γέφυρα στέγασε τον τάφο.
Η πρόσοψη του μνημείου, σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, είναι ιδιαίτερα επιβλητική. Ο δωρικός ρυθμός αναδεικνύεται, καθώς οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της ανωδομής τονίζονται με πολύχρωμα κονιάματα. Βαθυκύανα τρίγλυφα πλαισιώνουν τις λευκές μετόπες, όπου με χρυσαφιές πινελιές επαναλαμβάνεται η εικόνα μιας μεταλλικής φιάλης. Τον διάκοσμο της πρόσοψης ολοκλήρωνε η ζωγραφική παράσταση του αετώματος, που είχε δυστυχώς φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της καταστροφής του επαέτιου γείσου από αρχαιοκάπηλους.
Στο εσωτερικό του θαλάμου δεσπόζουν δύο βωμόσχημα βάθρα επάνω σε ορθογώνιες βάσεις. Τα βάθρα, με πολύχρωμο γραμμικό διάκοσμο σε μαύρο φόντο, είχαν επίσης υποστεί μεγάλη φθορά από αρχαιοκάπηλους, που αφαίρεσαν τα τεφροδόχα σκεύη. Την εικόνα του χώρου συμπληρώνουν δύο κτιστά θρανία, για την εναπόθεση προσφορών προς τους νεκρούς.
Παρά τη σύληση του μνημείου, η μορφή του και τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. για να δεχτεί έναν επιφανή νεκρό, πιθανότατα ανώτατο στέλεχος του μακεδονικού στρατού και τη γυναίκα του. Πρόκειται λοιπόν για το αρχαιότερο και πιο εντυπωσιακό δείγμα μακεδονικού τάφου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά κι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία αυτού του τύπου, όπου ο δωρικός ρυθμός βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του.
Σήμερα, ο ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος περιλαμβάνει επίσης έκθεση εποπτικού υλικού σχετικά με την ανασκαφή του μνημείου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και παρουσίαση μακεδονικών τάφων.
Ο χώρος θα λειτουργεί κάθε Σάββατο, 8.30 – 15.00, θα υπάρχει όμως και δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων ύστερα από συνεννόηση με το φυλακτικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.