Πολιτική
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 19:08

Θέμα τροποποιήσεων θέτει ο Αντ. Σαμαράς

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δεύτερη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας επιβεβαιώνει ο Αντ. Σαμαράς στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ζητώντας παράλληλα τροποποιήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα. Αρχές της επόμενης εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα.

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δεύτερη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλες. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θέτει το ζήτημα «ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος».

Η επιστολή του Πρωθυπουργού

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2012

Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.

Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.

Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω

Αντώνης Κ. Σαμαράς».

Κ. Παπούλιας: Ανάπτυξη-ιεράρχηση δαπαπών-καταπολέμηση ύφεσης

Κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, λόγω της απουσίας του κ. Σαμαρα, Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων». Ανέφερε ακόμη πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση. Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα. Καταλήγοντας επισήμανε πως τα κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα η τρόικα

Εν τω μεταξύ, μετά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, μίλησε για δύο αποστολές του Ταμείου, μία που θα καταγράψει τα δεδομένα και δεύτερη που θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση οι δυνατότητες αναπροσαρμογής του προγράμματος. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι κατά την πρώτη αποστολή θα συγκεντρωθούν στοιχεία και θα αξιολογηθεί η εφαρμογή του προγράμματος μέχρι σήμερα, αφού προηγήθηκε παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Σε πρώτο στάδιο, η καταγραφή των δεδομένων και μετά η διαπραγματευτική αποστολή».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο μνημόνιο, επανέλαβε ότι οι στόχοι του συμφωνηθέντος προγράμματος «εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση» των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι «αν η νέα κυβέρνηση έχει νέες ιδέες για το πώς οι στόχοι του προγράμματος μπορούν να επιτευχθούν, είμαστε ανοιχτοί σ' αυτές τις συζητήσεις».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υπογράμμισε ότι το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας θα συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση της τρόικας, ενώ ακολούθως θα αποφασίσει το συμβούλιο του ΔΝΤ για την έγκριση της επόμενης δόσης.

Το απόγευμα κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν συγκεκριμένα πως η επίσκεψη της τρόικας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3-12 Ιουλίου.

Οι ίδιες πηγές δήλωναν πως κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, σε αντιδιαστολή με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς επισήμανε την ανάγκη ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στο δύσκολο και ανηφορικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευσή της είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Παράλληλα επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και συγκεκριμένα η οικονομική ύφεση που βαθαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία που έχει φτάσει το 23%. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του Μνημονίου, ούτως ώστε να καταστεί δικαιότερο και λειτουργικότερο.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ότι έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα εμπόδια: την έλλειψη εμπιστοσύνης, το επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, και το πρόβλημα της ρευστότητας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διοχετευτούν στη χώρα κεφάλαια, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΕΤΕπ , είτε μέσω ομολόγων έργου, πέρα από τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Σε γενικές γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους θα εξαρτηθεί από τη στάση της ίδιας της χώρας.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και πως η έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να χρειαστεί εβδομάδες και όχι μέρες για να ολοκληρωθεί.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο κ. Σαμαράς από τζάμπα μάγκας έγινε ικέτης

Εν τω μεταξύ, βολές κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας την επιστολή του στους Ευρωπαίους: «Ο κ. Σαμαράς από τσάμπα μάγκας προεκλογικά, με υποσχέσεις και παροχές, με την σημερινή επιστολή του έγινε ικέτης. Μόνο που τώρα ξεχνάει ότι είναι Πρωθυπουργός και εκπροσωπεί την Ελλάδα και όχι τον εαυτό του ή το κόμμα του. Δε δικαιούται να μεταμορφώνει την Ελλάδα από ιστορική και δοξασμένη χώρα, σε ζητιάνο των εταίρων που παρακαλάει γονυπετώντας για βοήθεια και απελευθέρωση από τις μνημονιακές υπογραφές του ίδιου και του κ. Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός "ξέχασε" ακόμα και τις θέσεις συμφωνίας των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αμφιβάλλουν για μία ακόμα φορά. Είμαστε όλοι απόλυτα πεπεισμένοι για τον εμπαιγμό των πολιτών».