Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού και των τραυματιών από την πόλη Χομς της Συρίας απέτυχαν και πάλι. Eν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί οι πολιτικές λύσεις. Τη δημιουργία μίας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας προτείνει ο Κόφι Αναν ενώ ο Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι μόνο η Συρία ξέρει πώς θα επιλύσει την κρίση.
Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού και των τραυματιών από την πόλη Χομς της Συρίας απέτυχαν και πάλι καθώς η ομάδα διάσωσης δεν μπόρεσε να εισέλθει στις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Σύμφωνα με την Μπεατρίς Μέγκεβαντ Ρόγκο, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ για τη Μέση Ανατολή, αν και υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις αρχές της Συρίας και της αντιπολίτευσης για την εκκένωση, ωστόσο δεν πληρούνται οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Κνουτ Μπάρτελς, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη Συρία εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί οι πολιτικές λύσεις.
Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει ένας διάλογος από τον ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες ώστε να βρεθεί μια λύση με τη Συρία.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συνομιλήσε τηλεφωνικά με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν για τη διεθνή σύνοδο για τη Συρία που θα γίνει το Σάββατο στη Γενεύη. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν σε οργανωτικά θέματα της συνόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο.
Πάντως ο Κόφι Αναν συνιστά μια σειρά από σαφή και αμετάκλητα βήματα για μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σε κείμενό του που προετοιμάστηκε ενόψει της συνόδου της Γενεύης.
Σε αυτό το κείμενο, με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για μια μετάβαση που θα πραγματοποιηθεί από τους Σύρους», ο κ. Αναν υπογραμμίζει ότι εναπόκειται στο συριακό λαό να καθορίσει το μέλλον της χώρας.
Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται στο κείμενο είναι η δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα δημιουργήσει ένα ουδέτερο περιβάλλον ευνοϊκό για αυτή τη μετάβαση. Αυτή η κυβέρνηση, η οποία θα ασκεί πραγματικές εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της σημερινής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και άλλων ομάδων που δεν προσδιορίζονται.
Ωστόσο θα αποκλείονται εκείνοι των οποίων η παρουσία θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της μετάβασης και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση, προστίθεται στο κείμενο.
Μερικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι αυτή η ρήτρα θα μπορούσε να σημαίνει την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και ότι η Ρωσία, πιστός σύμμαχος της Δαμασκού, δεν αντιτίθεται πλέον σε αυτό.
Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, ο κ. Αναν προβλέπει επίσης ευρύ εθνικό διάλογο και μια αναθεώρηση του Συντάγματος και της δικαστικής εξουσίας, την οποίας το αποτέλεσμα θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα.
Στη συνέχεια, θα οργανωθούν ελεύθερες, δίκαιες και πολυκομματικές εκλογές για τα νέα θεσμικά όργανα και τις θέσεις που θα δημιουργηθούν.
Αλλά και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στη Συρία με την υιοθέτηση του Άρθρου 7 του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.
Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε λύση επιβληθεί από το εξωτερικό στη Συρία είναι απαράδεκτη. «Μόνο εμείς γνωρίζουμε πώς να επιλύσουμε αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις Αγκυρας-Δαμασκού, μετά την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, σχολίασε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη στάση που έχουν υιοθετήσει οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας και εκείνης που ο τουρκικός λαός τηρεί έναντι της Συρίας.
Παράλληλα κατηγόρησε τους δυτικούς και ορισμένες αραβικές χώρες ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την ένοπλη εξέγερση στη Συρία.
Όπως είπε, δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις καθώς τις περισσότερες φορές η υποστήριξή τους είναι κρυφή και έμμεση και οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται άμεσα.
Ο Σύρος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει καθήκον «να εξαλείψει τους τρομοκράτες» για να προστατεύσει το λαό της.
«Όταν εξαλείφεις έναν τρομοκράτη, είναι πιθανό να σώζεις τις ζωές δεκάδων, εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων», δήλωσε ο Ασαντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP