Σε 320 εκατ. ευρώ από 553 εκατ. ευρώ κρίνει το Γενικό Δικαστήριο ότι θα πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην E.ON και στην GDF Suez από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον λόγο ότι προέβησαν σε κατανομή της γαλλικής και της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Σε 320 εκατ. ευρώ από 553 εκατ. ευρώ κρίνει το Γενικό Δικαστήριο ότι θα πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην E.ON και στην GDF Suez από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον λόγο ότι προέβησαν σε κατανομή της γαλλικής και της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Το Γενικό Δικαστήριο επικυρώνει κατά βάση την απόφαση της Επιτροπής, αλλά διαπιστώνει σφάλμα της σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της παραβάσεως στην κάθε αγορά. Συμπεραίνει ότι το τελικό ποσό του προστίμου που επιβάλλεται στην κάθε εταιρεία πρέπει να καθοριστεί, βάσει ιδίως της διάρκειας και της σοβαρότητας της παραβάσεως, σε 320 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουλίου 2009 η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 553 εκατ. ευρώ στην καθεμία από τις δύο εταιρείες για τον λόγο ότι παρέβησαν το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού συνάπτοντας συμφωνία κατανομής της γαλλικής και της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Η συμφωνία αυτή συνήφθη το 1975, οπότε η Ruhrgas AG (νυν E.ON Ruhrgas, ανήκουσα στον όμιλο E.ON) και η GDF (η οποία ανήκει σήμερα στη GDF Suez) αποφάσισαν να κατασκευάσουν από κοινού τον αγωγό φυσικού αερίου MEGAL διαμέσου της Γερμανίας για να εισαγάγουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία και στη Γαλλία. Η Επιτροπή έκρινε ότι με την επίμαχη συμφωνία οι επιχειρήσεις συμφώνησαν να μην πωλούν το αέριο που διοχετευόταν μέσω του αγωγού αυτού στην εθνική αγορά του αντισυμβαλλομένου τους.
Όσον αφορά τη λήξη της παραβάσεως, παρά τη δήλωση των δύο εταιρειών την περιληφθείσα σε συμφωνία που συνήψαν στις 13 Αυγούστου 2004 ότι θεωρούσαν εδώ και καιρό τα αντιβαίνοντα στον ανταγωνισμό μέρη της συμφωνίας MEGAL ως «άκυρα και χωρίς έννομα αποτελέσματα», η Επιτροπή θεώρησε ότι, στην πραγματικότητα, η συμφωνία MEGAL εξακολούθησε να παράγει αποτελέσματα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2005. Η Επιτροπή θεώρησε κατά συνέπεια την ημερομηνία αυτή ως ημερομηνία λήξεως της παραβάσεως για την καθεμία από τις αγορές αυτές.
Η E.ON και η GDF Suez προσέφυγαν αντιστοίχως ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου κατά της αποφάσεως αυτής, με αίτημα την ακύρωσή της καθώς και τη μείωση του προστίμου που τους επιβλήθηκε.
Με τις σημερινές αποφάσεις του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει τα περισσότερα από τα επιχειρήματα των προσφευγουσών εταιρειών και επικυρώνει κατά βάση την απόφαση της Επιτροπής. Εντούτοις, όσον αφορά τη διάρκεια της παραβάσεως, το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Επιτροπή υπέπεσε σε δύο σφάλματα.
Πρώτον, όσον αφορά την έναρξη της παραβάσεως στη γερμανική αγορά και, δεύτερον, όσον αφορά τη λήξη της παραβάσεως στη γαλλική αγορά. Για να συνυπολογισθεί η μερική ακύρωση του άρθρου 1 της αποφάσεως, το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις δύο εταιρείες πρέπει να μειωθεί. Συμπεραίνει μάλιστα ότι το τελικό ποσό του προστίμου που επιβάλλεται στην κάθε εταιρεία πρέπει να καθοριστεί, βάσει ιδίως της διάρκειας και της σοβαρότητας της παραβάσεως, σε 320 εκατ. ευρώ.