Κόσμος
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 20:40

Συμφωνία για σχέδιο μετάβασης στη Συρία

Συμφωνία για την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής κυβέρνησης ενότητας στη Συρία επετεύχθη στη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη χώρα στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

Συμφωνία για την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής κυβέρνησης ενότητας στη Συρία επετεύχθη στη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη χώρα στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

«Η μεταβατική κυβέρνηση θα ασκεί τις εκτελεστικές εξουσίες. Θα μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και μέλη από άλλες ομάδες και θα πρέπει να σχηματιστεί βάσει μιας αμοιβαίας συναίνεσης», δήλωσε ο Αναν.

«Αμφιβάλλω ότι οι Σύροι θα επιλέξουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους για να τους κυβερνήσουν», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι μετέχοντες στη σύνοδο διευκρίνισαν επίσης «τα στάδια και τα μέτρα (που πρέπει να ληφθούν) από τις (δύο) πλευρές για να είναι εγγυημένη η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Το σχέδιο αυτό των έξι σημείων υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός από τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, ποτέ δεν υλοποιήθηκε και δεν έγινε σεβαστό.

«Ο λαός πρέπει να καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία, αλλά ο χρόνος εξαντλείται», σημείωσε ο Αναν. «Χρειαζόμαστε γρήγορα βήματα για να επιτύχουμε μια συμφωνία. Η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μέσω του ειρηνικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προτείνουν συνομιλητές, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να εργαστεί προς μία ρύθμιση.

Ερωτηθείς για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Αναν απάντησε ότι το «κείμενο είναι σαφές όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που θα βοηθήσουν τις συριακές πλευρές καθώς αυτές θα προχωρούν προς τη μετάβαση και θα συστήνουν μια μεταβατική κυβέρνηση και θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές». Το μέλλον του Μπασάρ αλ Ασαντ θα είναι δική τους υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ομάδα Δράσης για τη Συρία, την οποία συνέστησε ο Αναν, αποτελείται από τους επικεφαλής της διπλωματίας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία- από τους υπουργούς Εξωτερικών χωρών που εκπροσωπούν τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Κατάρ, της Τουρκίας και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου και του ΟΗΕ, όπως και την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Κλίντον: Ανοίγει ο δρόμος για τη μετά-Ασαντ εποχή

Η συμφωνία που συνήφθη στη Γενεύη «ανοίγει το δρόμο στη μετά-Ασαντ εποχή», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα επιδώσουν τη συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει την σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο Ασαντ πρέπει να φύγει», σημείωσε η Κλίντον, λέγοντας πως ο Σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση, καθώς «έχει αίμα στα χέρια του».

«Ας μην τρέφουμε αυταπάτες», πρόσθεσε, «έχουμε να κάνουμε με ένα δολοφονικό καθεστώς» και «κινδυνεύει επίσης να επηρεαστεί» όλη η περιοχή γύρω από τη Συρία. «Αν δεν υπάρξει δράση, θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι νεκροί, ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες και ένας κίνδυνος αστάθειας στα γειτονικά κράτη», υπογράμμισε η Κλίντον.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών θα συναντήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι αυτούς που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση για να τους εκθέσουν αυτό το σχέδιο μετάβασης στη Συρία, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «το μέλλον της Συρίας ανήκει στον συριακό λαό».

Λαβρόφ: Το σχέδιο μετάβασης πρέπει να αποφασιστεί από τους Σύρους

Μια μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Σύρους, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας πως καμία πλευρά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τη διαδικασία αυτή.

«Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εργασία για την μετάβαση (...) θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους», ανέφερε ο Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία έπεισε άλλες μεγάλες χώρες ότι θα ήταν «απαράδεκτο» να αποκλειστεί μια οποιαδήποτε ομάδα από τη διαδικασία της μετάβασης.

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε εξάλλου ότι είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη διάσκεψη της Γενεύης και σημείωσε ότι το κείμενο πάνω στο οποίο συμφώνησαν δεν υπαινίσσεται ότι ο Σύρος πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για τη διαδικασία μετάβασης στη Συρία και ότι δεν γίνεται προσπάθεια να αποκλειστεί καμία πλευρά από μια προτεινόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το σημαντικό σημείο είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν αποπειράται να επιβάλλει μια διαδικασία στη Συρία, κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο