Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναλαμβάνει από σήμερα η Κύπρος. Βασικές προκλήσεις οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 - 2020 και η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναλαμβάνει από σήμερα, για πρώτη φορά, η Κύπρος.
«Η μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό και ημικατεχόμενη Κύπρος έχει τη θέληση και τις δυνάμεις να ορθώσει το ανάστημά της και να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε σε μήνυμα του προς τον κυπριακό λαό ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιστορική και επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στην υλοποίηση ενός κορυφαίου στόχου, της επίτευξης μιας επιτυχημένης προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα εργαστεί από κοινού με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους 26 εταίρους της για περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, για μια Ευρώπη που να βρίσκεται πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, ώστε να ανταποκρίνεται θετικά και αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Θα εργαστούμε, πρόσθεσε, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, «που αντιμετωπίζουμε ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με πρώτο το ζήτημα της ανεργίας». Για μια Ευρώπη της ευημερίας και της ανάπτυξης, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Κύπρου είπε ότι «βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση της και των επιπτώσεών της είναι η επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος, ένεκα της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος «βρίσκεται σε κομβικό σημείο», επισημαίνοντας ότι η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα «δεν μπορεί να μας ξεστρατίσει από το όραμα για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στη βάση μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η προοπτική που έχει δημιουργηθεί με την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη για την Κύπρο και το λαό της τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας νωρίτερα στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε την ανάληψη της προεδρίας ως μια από τις ιστορικότερες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα θα βρίσκεται για έξι μήνες στο επίκεντρο της προσοχής και τόνισε μια επιτυχημένη προεδρία θα αναβαθμίσει το κύρος της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα.
Ερωτηθείς αν η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης έχει επηρεάσει την κυπριακή προεδρία, απάντησε ότι ουδείς Ευρωπαίος εταίρος έθεσε παρόμοιο ζήτημα.
Βασικές προκλήσεις της Κυπριακής προεδρίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 - 2020 και η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας, το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
Μετά τη δοξολογία ο υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «μεγάλη και ιστορική για την Κύπρο και πολύ σημαντική για την ΕΕ που διέρχεται δύσκολες στιγμές». «Με υπευθυνότητα, με μετριοφροσύνη, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνουμε το πηδάλιο της ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στην επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν σήμερα την Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Η Κύπρος», συνέχισε, «μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων της ΕΕ, να ξαναδώσει όραμα, να κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να πιστέψουν στο μέλλον».
Ακολούθησε ειδική τελετή στον προμαχώνα Νταβίλα του Ενετικού τείχους της Λευκωσίας, όπου βρίσκεται το δημαρχείο της Κυπριακής πρωτεύουσας, παρουσία των διπλωματών των χωρών-μελών της Ένωσης και άλλων επισήμων. Έγινε έπαρση της σημαίας της ΕΕ και της Κύπρου, από την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή και το δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
Μαθητές δημοτικών σχολείων της Λευκωσίας τοποθέτησαν τις σημαίες των κρατών-μελών της ΕΕ και της υποψήφιας για ένταξη Κροατίας σε ειδικούς χώρους στον προμαχώνα, όπου και θα κυματίζουν σε όλη τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ