Αθλητικά
Κυριακή, 01 Ιουλίου 2012 12:17

Euro 2012: Η ώρα της στέψης

Η αυλαία του 14ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα πέσει απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, που θα φιλοξενήσει στον τελικό τις δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στις 21:45 ο Πορτογάλος Πέδρο Προένσα θα σημάνει την έναρξη του ντέρμπι της Μεσογείου, που θα φέρει αντιμέτωπα δύο εθνικά συγκροτήματα κορυφαίου επιπέδου.

Αν οι «φούριας ρόχας» νικήσουν θα φτάσουν σε ένα μοναδικό επίτευγμα, αφού θα έχουν κατακτήσει δύο συνεχείς φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενώ ενδιάμεσα θα έχουν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Η εθνική Ισπανίας αγωνίζεται για τέταρτη φορά σε τελικό (1964, 1984, 2008 και 2012), έχοντας ηττηθεί μόνο το 1984. Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παραμένει αήττητη σε 19 αγώνες, κερδίζοντας και τις τελευταίες εννέα νοκ άουτ αναμετρήσεις της χωρίς να δεχθεί γκολ!

Όλα αυτά όμως απέναντι στους... άλλους, αφού την τελευταία φορά που η Ισπανία νίκησε την Ιταλία σε αγώνα τελικής φάσης μεγάλης διοργάνωσης ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του... 1920!

Ο Ντελ Μπόσκε δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του και το μοναδικό δίλημμά του έχει να κάνει με το σύστημα που θα πρέπει να επιλέξει, ήτοι αν η Ισπανία θα αγωνιστεί με ή χωρίς «καθαρόαιμο» επιθετικό.

Από την πλευρά της, η ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι συμμετέχει για τρίτη φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1968, 2000, 2012), έχοντας κατακτήσει το μοναδικό τρόπαιό της στη διοργάνωση πριν από 44 χρόνια (1968). Με τους Ισπανούς η Ιταλία συναντήθηκε στον πρώτο αγώνα της στο εφετινό Euro, αναδειχθείσα ισόπαλη 1-1 στη φάση των ομίλων.

Ο «μετρ» της τακτικής ετοιμάζει την ομάδα του προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς και να «καταστρέψει» το παιχνίδι κατοχής και γρήγορης κυκλοφορίας που παίζουν οι Ισπανοί. Όπως έδειξε απέναντι σε μια ομάδα ανάλογου επιπέδου, τη Γερμανία, είναι πολύ καλά διαβασμένος και μπορεί να επιλέξει την ιδανικότερη τακτική σε σχέση με τον αντίπαλο που έχει απέναντί του.

Στη διάθεση του Πραντέλι θα είναι τόσο ο Αμπάτε, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό που τον άφησε εκτός απέναντι στους Γερμανούς, όσο και ο Μάτζο που εξέτισε την ποινή του.