Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012 14:52

Ρομποτικός γεωργός χαμηλού κόστους

Αυτό που εντυπωσιάζει συνήθως στα νέα ρομπότ τα οποία αναπτύσσουν διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, είναι η τεχνητή νοημοσύνη που αυτά χρησιμοποιούν, η εντυπωσιακή τους «μυϊκή δύναμη» ή η περίπλοκη κατασκευή τους.

Αυτό που εντυπωσιάζει συνήθως στα νέα ρομπότ τα οποία αναπτύσσουν διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, είναι η τεχνητή νοημοσύνη που αυτά χρησιμοποιούν, η εντυπωσιακή τους «μυϊκή δύναμη» ή η περίπλοκη κατασκευή τους. Στην περίπτωση ωστόσο του Trakür, του ρομποτικού γεωργού που δημιουργούν ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Τεχνολογίας (INTA) της Αργεντινής, το μεγάλο πλεονέκτημα θα είναι η τιμή του, η οποία δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 6.000 δολάρια.

Με σκοπό να ραντίζει με φυτοφάρμακα τις καλλιέργειες των θερμοκηπίων, το Trakür σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνό - και, επομένως, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους γεωργούς είτε στην Αργεντινή είτε στον υπόλοιπο κόσμο. Aλλωστε, το ρομπότ θα ψεκάζει ομοιόμορφα τις καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων απ' ό,τι αν ο ψεκασμός γινόταν χειροκίνητα. Έτσι, θα εξασφαλίζει αύξηση της παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά κόστη για τον γεωργό. Επίσης θα προστατεύει την υγεία του αγρότη, καθώς είναι γνωστό ότι η χρήση των (τοξικών) φυτοφαρμάκων σε κλειστούς χώρους, όπως τα θερμοκήπια, επιβαρύνει σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να εκμεταλλευθούν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα ακόμη και αγρότες με μικρά θερμοκήπια, και επομένως με σχετικά μικρό εισόδημα, το ρομπότ κατ' αρχάς θα κατασκευάζεται αποκλειστικά από εξαρτήματα του εμπορίου. Έτσι, το ρομπότ θα αποτελείται από μία βάση που κινείται με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού κινητήρα ο οποίος θα περιστρέφει τους τέσσερις τροχούς της. Πάνω στη βάση θα βρίσκεται το δοχείο με το φυτοφάρμακο, ενώ στο πίσω μέρος της είναι συναρμολογημένος ένας μακρύς κατακόρυφος σωλήνας όπου, εκτός από τη συσκευή ψεκασμού, θα βρίσκεται μία κάμερα, ένας αναμεταδότης και οι αισθητήρες του ρομπότ.

Όσην ώρα ψεκάζει μέσα στο θερμοκήπιο, το Trakür θα αναμεταδίδει βίντεο, τις μετρήσεις των αισθητήρων και πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του φυτοφαρμάκου στο λάπτοπ του γεωργού, λίγες δεκάδες μέτρα μακριά. Αν χρειαστεί, ο αγρότης θα μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία του ρομπότ, κάτι που θα χρειάζεται πάντως σπάνια, καθώς το Trakür θα καταφέρνει να κινείται συνεχώς παράλληλα με τα φυτά, χωρίς να παρεκκλίνει από την πορεία του.

Γι' αυτό τον σκοπό, όμως, δεν θα χρησιμοποιεί μία ακριβή συσκευή GPS. Αντίθετα, ο γεωργός θα έχει τοποθετήσει στο χώμα, σε βάθος λίγων εκατοστών, σύρματα από χαλκό που θα είναι παράλληλα με τις γραμμές των φυτών. Καθώς τα σύρματα θα διαρρέονται από ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα, το ρομπότ θα διαβάζει τα ηλεκτρικά σήματα, ώστε να προχωράει συνεχώς κατά μήκος τους.

Οι επιστήμονες του INTA υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνική πλοήγησης είναι ο δεύτερος βασικός λόγος που η τιμή του Trakür δεν θα είναι απαγορευτική, από τη στιγμή που μόνο μία συσκευή GPS κοστίζει στην Αργεντινή 10.000 δολάρια αν έχει κατασκευασθεί στη χώρα, και 20.000 δολάρια αν έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Η ανάπτυξη του ρομπότ θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στο εμπόριο ακόμη και μέσα στο 2013.