Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, χρεώνοντάς της πως κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τις υπερχρεωμένες χώρες.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, χρεώνοντάς της πως κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου και συμπλήρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα».
«Δυστυχώς», σημείωσε, «η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά, έδωσε το πρώτο και ανεξίτηλο δείγμα γραφής της, αποφεύγοντας να διεκδικήσει για την Ελλάδα το οξυγόνο που οι εταίροι μας έδωσαν σε άλλους. Έστειλε το πρώτο ευδιάκριτο σήμα της μη διαπραγμάτευσης προς τους δανειστές. Συνυπέγραψε μία ακόμη προσπάθεια απομόνωσης της Ελλάδας ως συστημικού κινδύνου για το σύνολο της Ευρωζώνης».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «από τις πρώτες κιόλας μέρες της, η συγκυβέρνηση Σαμαρά απέδειξε ότι δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαπραγματευτεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, απέδειξε ότι θα είναι συγκυβέρνηση συνέχειας του Μνημονίου».
Οπως είπε, «στην πιο κρίσιμη μάχη, στην πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής, όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά δεν μπήκε ούτε καν στο κόπο να μπει στο γήπεδο και να αγωνιστεί. Ήταν απούσα και, μάλιστα, τη στιγμή που η Ισπανία και η Ιταλία πέτυχαν τις πρώτες τους δημοσιονομικές ανάσες και κάποιες ορατές ρωγμές στη λογική της λιτότητας. Και ως απούσα, μοιραία και άβουλη, θέτει, τώρα, το ευρωπαϊκό δεδομένο ως δήθεν εθνικό στόχο».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι «όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, δηλαδή στη μόνη θεσμική δυνατότητα που υφίσταται για την έξοδο κράτους-μέλους από το ενιαίο νόμισμα, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο, το μνημόνιο», πρόσθεσε.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουλίου. Eιδικότερα, ενέταξε την ανάγκη να ισχύσει και για την Ελλάδα η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) στις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.
Σ. Κεδίκογλου: Μνημόνιο της δραχμής προτείνει ο κ. Τσίπρας
Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πως επιμένει να μιλά για ακύρωση της Δανειακής Σύμβασης, «την οποία θέλει να την αντικαταστήσει με ένα νέο, δικό του μνημόνιο της δραχμής». Ο κ. Κεδίκογλου κατηγορεί μάλιστα τον κ. Τσίπρα πως σήμερα ζήτησε να μην υπάρξει ούτε καν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Αυτός που έχει παραιτηθεί από την πραγματικότητα και την υπευθυνότητα είναι ο κ. Τσίπρας, που μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο» κατέληξε.
ΔΗΜΑΡ: Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα
Σχολιάζοντας τις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος διατύπωσε επικρίσεις σε ειρωνικό τόνο: «Αν πρέπει να δώσουμε ένα τίτλο στην αντίδραση του κ. Τσίπρα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτός είναι "Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα".
«Η θέση του να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα το μέτρο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από το μηχανισμό αναθεωρεί εκ θεμελίων την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή αναθεώρηση-ακύρωση του μνημονίου και να γιατί: Στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας προβλέπεται η δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου με επιπλέον 50 δισ. για να τα δώσει με τη σειρά του στις τράπεζες» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: 'Αρα για να επιτευχθεί, τώρα, η ένταξη της Ελλάδας στη ρύθμιση, όπως διεκδικεί η ΔΗΜΑΡ, χρειάζεται αμοιβαία αποδεκτή αναθεώρηση, η οποία προϋποθέτει τη γενική στρατηγική της αναδιαπραγμάτευσης, και όχι της μονομερούς καταγγελίας. Προϋποθέτει την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και όχι την προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ».
ΚΚΕ: Η θέση του Τσίπρα σημαίνει χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist.
Σε σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος επισημαίνεται ότι η θέση του κ. Τσίπρα πως «πρέπει να διασφαλιστεί ρητά και για τη χώρα μας το κεκτημένο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ της 29ης Ιουνίου» σημαίνει εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων και υπογραφή νέων ακόμα χειρότερων.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτό θα φέρει και η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ κι αυτό συμφέρει τις τράπεζες όχι τους λαούς γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν με σκληρές θυσίες την κρίση.
Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετικές, ο Ολάντ, ο Μόντι και ο Ραχόι επέστρεψαν στις χώρες τους εξαγγέλλοντας και εφαρμόζοντας νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.